PrehryFarkas

Hatékony metakommunikáció amerikaiakkal

2019. május 10. 04:15 - Dedi Cool

Avagy, mit ne csinálj jenki ismerősöddel és kollégáddal

Ha gyakran van alkalmad amerikaiakkal beszélgetned, ez a bejegyzés nem sok újat fog mondani neked. Ha nincs tapasztalatod vagy szeretnél könnyebben és hatékonyabban kommunkálni jenki kollégáiddal, barátaiddal, netán most fogsz először találkozni egy amerikaival, talán tudok egy-két hasznos dolgot ajánlani.
Lássuk akkor a hozzávalókat a tengerentúli hatékony nem verbális kommunikációhoz:

Személyes tér (personal space)

Személyes téren gyakorlatilag egy szubjektív távolságot értünk, melyet betartva többnyire idegenekkel vagy távoli ismerősökkel a mindennapi életben kommunikálunk. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez az ember komfortzónája, mert a személyes téren belülre (azaz az intim térbe) az ember csak a szeretteit vagy nagyon közeli barátjait engedi rendszeres jelleggel, így ha idegen megsérti ezt a személyes távolságot, általában kényelmetlenül érezzük magunkat. Ez a távolság kultúránként változik, keleti társadalmakban többnyire rövidebb, a nyugati kultúrákban inkább hosszabb. Utóbbiban a személyes tér határa körülbelül 60 centiméterre húzódik köztünk és a másik ember között legyen az előttünk, oldalt vagy akár hátunk mögött is. Egy jó nagy karnyújtásnyira, ha ez segít.

Nos, az amerikaiak nagyon szeretnek távolságot tartani, és nagyon rosszul viselik, ha valaki idegen, de még akkor is, ha egy munkatárs vagy barát túl közel megy hozzájuk, legyen az csak a véletlen műve, vagy egy pár másodperces intim beszélgetés. Általában vissza- vagy ellépnek ha érzik a személyes tér megsértését. Egy kollégám személyes terével naponta szoktam játszogatni. Neki az átlagnál is nagyobb a személyes tere, valamivel több mint egy méter. Ez még itt is nagy távolságnak számít. A srác nagyon érzékenyen reagál, ha valaki közel megy hozzá. Személyes terét úgy kell elképzelni, mint a mágneses teret, amikor két azonos pólusú mágnest szeretnénk összeérinteni. Ha egy méteren belülre megyek, az ürge már ugrik is vissza. Szórakozásból, mindig beijesztek egy előrelépéssel, és akkor ő egyből bemozdul hátra egy lépéssel, csakúgy mint a mágnes, amikor közelítünk a másik felé. Van amikor naponta szórakozok a sráccal.

Voltak olyan barátaim is akik, miután hátraléptek, még ki is tették a lábukat, hogy megelőzzék a közeledés megismétlődését. Munkatársaim leginkább német emberekre panaszkodnak ezen a téren. Azt mondják, az arcukba hajolva dumálnak (into my face), valahogy úgy, ahogy Johnson elnök a lenti képeken. Egy biztos, sok nem amerikai nem veszi figyelembe ezt a személyes teret vagy csak nem tud róla, és emiatt akaratlanul is elbaltázzák a jó kapcsolatot vagy beszélgetést még mielőtt jobban megismerné őket az amerikai partner.

Johnson_1

Érintés

A beszélgetés közben a másik megérintése valamilyen formában szerves része nagyon sok kultúrának. A latin népeknél például kifejezetten gyakori a másik kezének, vállának vagy éppen arcának megfogása időről időre. Nem úgy Amerikában. Itt a test megérintését a személyes tér megsértésének fogják fel. Nem véletlen, hogy a személyes tér távolsága majdnem megegyezik egy karnyújtással. Egész egyszerűen nem tudják lekezelni, hova tenni ha valaki megérinti őket. Ezzel nekem is voltak az elején “problémáim” de látván a lesápadt arcokat, hamar leszoktam róla.

Barack & Aung

Kézfogás

Talán ebben a témában vagyok a legbizonytalanabb általánosítani, mert többnyire hasonló korúakkal találkozom napi szinten. Mindenesetre számomra meglepő, hogy mennyire ritka a kézfogás legalábbis azok körében akikkel én találkozom. Meggyőződésem, hogy a kézfogás egyre megy ki a divatból errefelé legalábbis ismerősi és baráti körben. Az "új" divat, hogy vagy egyáltalán nem fognak kezet, csak intenek egymásnak vagy csak összeütik ökölbe szorított kezüket (fist bump). Érdemes figyelni a filmekben, mennyire mindennapos ez az "öklözés" legalábbis középkorúak és fiatalok között.

obama-fist-bump

Szerintem ne erőltessük a kézfogást, vagy maximum egyszer és hagyjuk a jenkire, hogy mit akar legközelebb.
A kézfogásról egyébként mindig egy sztori jut eszembe. New Jerseyben egy barátom mesélte, hogy volt egy magyar kollégája, akit nagyon szeretett. Kiváló dolgozó volt, jó humorú, jó fej. Egyetlen egyet nem tudott csak megszokni rajta, az pedig az volt, hogy állandóan kezet akart fogni vele, a reggeli munkakezdésnél is meg az esti távozásnál is.

Szemkontaktus

Amerikában a gyerekeket arra nevelik, hogy nézzenek a másik gyerek vagy ember szemébe, ha beszélnek a másikkal. Tudom közhelynek hangzik, de itt nem csak mondják, hogy nézz a másik szemébe ha beszélsz hozzá, hanem rá is szólnak a gyerekre, és újra is mondatják vele ha a gyerek félre nézett. Itt a szemkontaktust a beszélgető partnerre való figyelésnek és őszinteségnek fogják fel. Jobban mondva, ha nem nézel a szemükbe, azt feltételezik, hogy nem figyelsz rájuk, vagy azt hogy nem mondasz igazat. Ebből kifolyólag érdemes sűrűn a szemükbe nézni beszélgetés közben.

article-2343401-1A5ED8AD000005DC-368_634x332

Azt, hogy miképp érdemes egy amerikainak egy történetet sikeresen elmondani arról majd később egy másik írásban. Addig is gyakorold ezeket metakommunikációs eszközöket a következőképpen:

Ints egyet bal kezeddel négy-öt lépés távolságról majd találd meg a szemét és szorítsd ökölbe a jobb kezed. Ha elérted a kartávolságot (értsd személyes tér határvonala), lendítsd meg az öklödet és várj a reakcióra.

Azért vigyázz, hogy ezt amerikaiakon próbáld ki először....

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prehryfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr5414809774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlacko 2019.05.11. 07:47:00

Egy barátom Amerikában csinált MBA-t, a csoporttársaival elmentek hangout-ozni, ami nagyon jó is volt, mindenki vidám volt. De másnap kapott egy nagyon hivatalos hívást a kijelölt kapcsolattartójától, aki figyelmeztette, hogy ez az utolsó dobása, mert a lányok panaszkodtak, hogy inappropriate módom viselkedett, túl sokáig nézte őket az este folyamán és búcsúzáskor túl sokáig tartott az ölelés és túl szoros is volt.
Ezek azok a lányok, akik még undergrad-ként spring break alatt szétcsapva dugatták magukat gyakorlatilag bárkivel. Aztán ahogy megtapasztalják, hogy a panaszkodás, feljelentgetés egy megfelelő eszköz arra, hogy az akaratukat érvényesítsék, előrejussanak, ebbe bele is tanulnak, ezt gyakorolják.

Amerikában meg máshol is Nyugaton, a másik polgár felnyomása, feljelentgetése teljesen normális dolog. Magyarországon az ilyen embert bajkeverőnek tartják.

Jakab.gipsz 2019.05.11. 17:36:51

Szegény szerencsétlen agy mosott Amerika.

Kedélyes Paraszt 2019.05.11. 18:18:48

@darlacko: en azon filoztam, hogy ez az erintesmentesseg, tavoltartas honnan johet. mifelenk hetkoznapi, hogy megveregetjuk egymas vallat, meg a lanyoket is a melohelyen, ha valami erdemleges torenik az illetovel (szuletesnap, eloleptetes,, gyereke szuletett, osszefosta magat...). ez szerintem meg ny-e-ban is altalanos. nem lehet, hogy ezek a geci gringok mehikobol hoztak be ezt a szokast? kerdem a posztirot, nyilatkozzon, milyen korben nepszerutelek ezek? milyen helyen dolgozik? nem lehet, hogy a hatalmas szabadsagban diszkriminalnak a zeftasak ottan odaat?

Kedélyes Paraszt 2019.05.11. 18:21:57

nem mellesleg kultivalom a posztot, mert ravilagit egy olyan problemara, amit meg kevesen vizsgaltak. ugyan ki? a nyujorki pszajhokiller? hisz o fog legkesobb veled kezet :) o gyakorlatilag utal teged, foglalod az idejet, amit a masik utalatramelto seggfejtol veszed el, foleg a penzet.

Dedi Cool 2019.05.11. 19:22:03

@Kedélyes Paraszt:
Mindenhol, minden körben, kivételt a spanyol-ajkúak és egyéb bevándorlók képeznek.
Nem a mexikóiak hozták be, ez inkább angolszász "örökség". Szerintem az angoloknál is van személyes tér.
Nem diszkrimináció az biztos, ehhez szoktak. Függetlenül munkahelytől

masada 2019.05.11. 23:11:16

Az angolszász kultúrának befellegzett úgyhogy mindegy!

Leooo 2019.05.12. 00:42:30

@masada: Az a véleményem, hogy butaságot beszélsz...

Fidesz Casztro 2019.05.12. 19:34:12

Ez a mindennapos kezfogas kollegakkal hulyeseg, amikor MO-on dolgoztam nalunk szokas volt es utaltam. Idopazarlas es nem tul higienikus.

Szemelyes ter: en is utalom ha tul kozel jonnek, foleg ha undorodom a dezodorja, parfumje szagatol vagy nem tisztalkodik rendesen, vagy a fel napja fogai kozt rohado hus szagat kell szagolnoM.
süti beállítások módosítása