PrehryFarkas

A fotel-tüntetőktől a jogging-tüntetőkig

2020. június 05. 05:05 - Dedi Cool

Ehhez a szösszenethez az elmúlt hetek és napok amerikai tüntetés-sorozata adta az ihletet. Fontos leszögeznem, hogy - bár van véleményem erről a tüntetésről - ez a bejegyzés egyik politikai oldalt sem támogatja vagy támadja majd.

Tudom hihetetlenül hangzik, de azért megpróbáljuk politikától mentesen és egy teljesen más oldalról megközelíteni ezt a fontos demokratikus eszközt, azaz a tüntetést. Véleményem szerint - mint megannyi minden más a huszonegyedik században - a tüntetés is hatalmas minőségi változáson ment keresztül köszönhetően az elmúlt évek robbanásszerű technológiai fejlődésének.

A tüntetés múltja

A hőskor

A televízió megjelenéséig a háborgó embereknek nem volt nagyon más lehetősége, minthogy minél több hasonlóan gondolkodót toborozva, kimenjenek az utcára és demonstráljanak valami mellett és valamiért. Általában akihez elért a hívó szó, egyetértett az üggyel és rá is ért, az elment. Bár igen szubjektíven hangzik, de valószínűleg ebben a korban jelentek meg abszolút értelemeben a legnagyobb számban tüntetéseken, ha az összes létező megmozdulást vesszük alapul. Nehéz ezt bizonyítani, - így én sem tudom - mert nem nagyon tudjuk mennyi tüntetés volt annak idején és azt sem, hogy mennyien mentek el ezekre hiszen legjobb esetben is csak sajtóbeli feljegyzések állnak rendelkezésünkre. És akkoriban ugye még nem volt divat a Rákay Philip féle tüntetés-résztvevő számlálás sem.

pr5.jpg

A középkor

A tüntetés "középkorát" én a televíziózás elterjedésétől számítom.  Számomra itt változott meg először a protestálás jelentősen a korábban ismertetett és általam csak hőskornak nevezett korszakhoz képest. A mozgósítás ugyan még itt is a hőskort idézte, de a tüntetést akár már élőben is lehetett követni, akár a fotelből is. Már ahol ezeket a tüntetéseket élőben adták. Az átkosban erről persze szó sem lehetett, ezekről inkább csak utólag lehetett tudni. A rendszerváltozás azonban elhozta a foteltüntetés lehetőségét a magyaroknak is. Voltak is akik éltek vele, de ez nem volt meghatározó, mert a tévétárasságok csak nagyon ritkán tudták, vagy akarták a tüntetéseket (főleg ha sok volt belőlük) élőben közvetíteni. Egy biztos, a középkorhoz képest - szerintem - kevesebben mentek már el élőben a tüntetésre, kényelmesebb volt otthonról követni azokat, melyeket a TV is adta.

Az újkor, (a jelen)

A tüntetést befolyásoló következő minőségi változást az okostelefonok és a közösségi média elterjedése váltotta ki. És ezzel el is értünk a jelenbe. Az elmúlt hetek történései kiválóan mutatják miképp változik a tüntetés formája és annak csatornái.

pr6.jpg

Hála a Facebook LIVE funkciónak és a mobiltelefonnak, már a fotelben sem kell "feszengenünk" órákon keresztül ahhoz, hogy egy tüntetéshez csatlakozzunk. Két focimeccs között, munka közben, vagy éppen szabadság alatt is lehet követni a tüntetés eseményeit élőben, így nem maradunk le semmiről. Kiváló példa erre az egykori MTVA székházban és körülötte történő események közvetítései.

És a TV-vel ellentétben itt már mindenki hozzá is szólhat az eseményhez, bár néha azért nem bánnám, ha a Facebook ezt a funkciót  valami kötelező IQ teszt eredményhez kötné. Viccet félretéve, szerintem igenis gyökeres változás ez a korábbi korszakhoz képest. Drámaian csökkent (és valószínűleg csökkenni is fog) a tüntetésen személyesen résztvevők száma ugyanis már nem kell feltétlen a helyszínen megjelenni. Ugyanakkor viszont rendkívüli mértékben megnőtt azok száma, akik ezen közösségi oldalak élő közvetítésein keresztül kapcsolódnak a megmozdulásokhoz. Ilyen értelemben - megint csak szerintem - már nincs sok értelme az állandó politikailag túlspilált tüntetés tömegbecslésnek és azon morfondírozni, hogy mennyien mentek el élőben. A lényeg, hogy mennyien kapcsolódtak be (csúnya szóval engaged) élőben a személyesen protestálók mellett. Meggyőződésem, hogy ha így számoljuk, akkor talán nem is csökken a tüntetésben (aktívan és passzívan) résztevőek száma.

A jövő

De mit hozhat a jövő? Erre a kérdésre talán a legnehezebb válaszolni, de egyben biztos vagyok, a korábbi tendencia továbbra is folytatódni fog és egyre kevesebben fognak majd személyesen megjelenni a jövő tüntetésein.

Szerintem egyébként a virtuális tüntetésé a jövő. Sőt ez a fajta jövő talán már el is kezdődött. 2015-ben ugyanis Spanyolországban már hologramos megmozdulást is szerveztek. Mondjuk az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy itt az apropó miatt (is) fontos volt a hologram (az új törvény, ami ellen tiltakoztak ugyanis meglehetősen korlátozta a középületek előtti gyülekezést.)

 pr2.jpg

Ettől az egyedi esettől függetlenül, a VR (virtual reality) technológia legújabb fejlesztési irányának köszönhetően ma már akár egy VR szemüveget viselve is a tüntetők között masírozhatunk virtuálisan. Lassan azonban talán már szemüvegre sem lesz szükségünk mert egyre gyorsabban nő az “online streaming” és a 360-fokos VR keverékéből összeálló interaktív programok száma és választéka is. (Lásd Twitch.) Innen már csak egy ugrás, hogy valaki ezt a technológiát - ne csak egy koncertre vagy sporteseményre hanem - egy tüntetésre is kivigye és alkalmazza is azt ott. Ha ez - kiegészülve még egyéb fejlesztésekkel - megtörténik, akkor a nappaliban vagy az edzőteremben - akár napi egészségügyi sétánk helyett is - masírozhatunk és kiabálhatunk majd egyszerre a tüntetőkkel.

 virtual_pr1.jpg

Feltéve ha lesz még valaki, aki elmegy majd személyesen a megmozdulásokra és egyáltalán lesz mihez majd csatlakozni a nappaliban... merthogy szerintem ez a ma még furcsa helyzet is előállhat. Többen lesznek majd az úgynevezett  jogging-tüntetők, mint a hardcore protestálók. Szerintem...

pr4.jpg 

Sőt talán az sem elképzelhetetlen, hogy mindenki otthonról fog majd tüntetni. (lásd képet fent) Akkor amikor neki jól esik vagy éppen ráér. Elvégre nem kényelmesebb otthonról szidni Orbánt vagy Gyurcsányt, akkor amikor akarjuk, azokkal akikkel szeretnénk, időjárástól függetlenül, vírusfertõzés veszélye nélkül és erőszaktól vagy atrocitásoktól mentesen. Ha elfáradunk, kávézhatunk közben egyet, ha nagyon uncsi az amihez csatlakoztunk, akkor szinte percek alatt átmehetünk egy másik megmozdulásra, akár a föld másik pontjára is.

El tudsz képzelni ennél kényelmesebb módját a tüntetésnek?

Ha nem, akkor nosztalgiázz még egyet a transzparensekkel, sípszóval amíg nem késő, mert az utca már a múlté!  Élvezd ki a Facebook kommentelés minden egyes percét, mert lassan már az is kimegy a "divatból". Itt az idő mentálisan és fizikálisan is felkészülni a jövő tüntetéseire: Susogós mackó nadrág + VR szemüveg, aztán irány a nappali vagy az edzőterem:)

 

U.I.

Ha nem vagy rajta a Facebookon, vagy úgy érzed, hogy ciki lájkolni a blog Facebook oldalát van más módszer is követni a blogot. Alul, az írás alatt egy (ál)név és egy email megadásával pár másodperc alatt feliratkozhatsz, és így értesítést is kapsz majd további jövőbeni bejegyzésekről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prehryfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr9915245314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása