PrehryFarkas

Nekünk tényleg minden mindegy?

2019. augusztus 30. 22:38 - Dedi Cool

Vannak olyan jellegzetes, magyar ösztönös berögződések, melyeket csakis azok vesznek észre, akik huzamosabb ideje külföldön élnek. Egy ilyen zsigeri Hungarikumról szól ez a rövid szösszenet.

Tavaly nyáron, amikor a szokásos évi két hetes magyarországi vakációt követően a Frankfurt-Los Angeles repülőgépjáraton utaztam haza, arra lettem figyelmes, hogy három vagy négy sorral előrébb egy idősödő magyar házaspár ült a gépen. Ahhoz távol voltam tőlük, hogy beszédbe elegyedjek velük, ahhoz viszont elég közel, hogy halljam őket. Egyébként is elég hangos utasok voltak, így nem volt nehéz őket "lehallgatni".

A felszállást követően a légi utaskísérők megkezdték az üdítőitalok kiszolgálását. Ez az én pillanatom a repülőgépen! Különösen akkor, ha magyarok is vannak körülöttem. Ezt a röpke 15 percet szeretem a legjobban a repülésben. (A többi 13 órát már kevésbé.) Sőt kifejezetten várom is az útnak ezt a rövid szakaszát. Talán furcsán hat, de én – ellentétben a többi utassal – nem hátradőlve várom az üdítőt, hanem felegyenesedve és izgatottan figyelem a körülöttem lévő utasok reakcióit, amint azok a felszállást követő percekben szembesülnek egy jelentéktelennek tűnő választási lehetőséggel.

1_75.jpg

Ekkor kapnak ugyanis a gépen először valami olyan bagatell dolgot “ingyen”, amit még nem feltétlen befolyásol sem az ízlés, sem pedig a hozott étkezési szokás. Igen, ez az a pillanat, amikor – például a két vagy három főétel-opcióval ellentétben - a választásnak nincs semmilyen számottevő tétje. Sőt, valljuk be őszintén, sokszor ez a korai ital még csak nem is szomjunk oltására szolgál.

Orange juice or water, Madam?

Általában vizet és narancslevet szolgálnak fel ilyenkor, főleg a reggeli járatokon bár akad ennél nagyobb választék is. A lényeg nem ez, hanem a kérdés, amit a stewardess feltesz, többnyire angolul.

What can I serve you to drink? Orange juice or water, Madam?
(Milyen italt parancsol? Narancslevet vagy vizet?)

És ez az a kérdés, amikor a nem létező kamerámon a felvétel gombot megnyomom. A láthatatlan mikrofont az emberek szája elé teszem és csak hallgatom a válaszokat. "Narancslevet kérek! Vizet legyen szíves!" – mondják a nyugat-európai és az amerikai utasok többnyire habozás nélkül. De vajon mit választ a magyar pár előttem néhány sorral?

m2.jpg

Ez az ami engem sokkal jobban érdekel. Játsszuk le akkor a képzeletbeli hangfelvételt:

Feleség: "Mit kérsz Géza?"
Férj: "Mindegy, Zsuzsi, csak kérj valamit."
Feleség: "De mégis melyiket apus?"
Férj: "Mindegy! Tök mindegy, Zsuzsi!"

"Mindegy aranyoskám, adjon valamit, ami van!" –mondja végül Zsuzsi néni a légi utaskísérőnek reménykedve, hogy az majd csak kisegíti a választásban. Feltéve, ha érti mit is mond Zsuzsi néni, ugyanis idegen nyelvet vagy nem beszél vagy éppen nem tudja, hogy is mondják angolul azt, hogy “mindegy”. Merthogy kifejezetten ilyen értelemben használt angol szó egyébként nem is létezik.

A stewardess természetesen mosolyogva és udvariasan visszakérdez angolul.

Orange juice or water, Madam?

Mindegy, aranyoskám! - Válaszol Zsuzsi néni értetlenkedve és kicsit még meg is lepődve azon, hogy a hölgy - még mindig - nem segít neki a választásban. A légiutas-kísérő udvariasan, de már korántsem a korábbi mosollyal az arcán, letesz egy pohár narancslevet és egy pohár vizet Zsuzsi néni asztalára, majd gyorsan eltolva kis ital-pultját, már kérdezi is a következő sorban ülőket. Neki nincs ideje elmerengeni ezen a zsigeri Hungarikumon. Nekem viszont van!

m.png

"Mindegy!"

Ez az a szó, amit a magyar ember az anyatejjel szív magába születésekor. Szókincsünk elengedhetetlen része. Pavlovi reflexként jön elő ilyen és hasonló szituációkban és mára - szerintem - mentalitásunk egyik alapvető meghatározója is lett. A "mindegy magyar" nemzet.

Ez az az egy szó, ami számomra a legjobban és leglényegretörőbben summázza az általános magyar szemlélet, a magabiztosságot. Tisztelet a kivételnek. Nekünk szinte minden mindegy. Csak ne nekünk kelljen választani vagy ne nekünk kelljen kimondani valamit mások előtt. Először és nyíltan. A repülőgépi jelenethez hasonló példán kívül még rengeteg más hasonló eset létezik, csak éppen nem vesszük észre őket, mert már annyira életünk részeié váltak. Viszont, ha látogatóba jövünk Magyarországra, azonnal szembetűnnek. Szinte minden magyarnál észreveszem, főleg olyanoknál, akik még az „átkosban” születtek.

Bevallom nálam is élt sokáig ez a Hungaro-reflex első külföldi munkám kezdeti hónapjaiban. Sokszor kérdezték munkatársaim Belgiumban, hogy milyen üdítőt kérek, majd megdöbbentek, amikor azt feleltem nekik, hogy „Whatever you get is fine!

Nem! Nem mindegy!

Nem, igenis nem mindegy! Álljunk már ki végre valamiért! Mondjunk ki bármit bátran és magabiztosan! Merjünk már végre választani! Legyen önálló véleményünk még akkor is, ha az éppen nem azonos a másik véleményével vagy netán homlok egyenest megy a többséggel vagy az elvárt válasszal.

Gondoljunk csak bele, ha mi magunk nem tudunk választani egy pohár narancslé és víz között, akkor mi alapon várjuk el gyerekeinktől, hogy helyesen döntsenek majd az életben? Ja, és akkor egész más lesz a választás tétje...

Nem! Nem mindegy!

U.I.

Ha tetszett ez az írás és esetleg érdekel még más hasonló jellegű korábbi, valamint a közeljövőben megjelenő szösszenet is, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: http://www.facebook.com/PrehryFarkas

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prehryfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr5714994972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2019.08.31. 08:46:27

Nem vágom ugyan, hogy mi ebben a hungarikum, de tényleg nem semmi, mindenesetre a történetből és annak előadásából a napnál is világosabb, hogy legalább még egy hülye ült a gépen a Zsuzsiékon kívül!

Andy73 2019.08.31. 11:38:42

1. Ebben az esetben inkább az volt a gond, hogy nem beszéltek angolul az idősebb utasok, ezért volt kényelmetlen számukra a helyzet, amin szerettek volna mielőbb túl lenni - nem a választás, hanem az angolul való kommunikáció okozott nehézséget. Ennek pedig az az oka, hogy annak idején nem is tanulhattak angolul, mert az orosz volt kötelező.

2. Amennyiben ennek a korosztálynak a választás is nehéz, anyanyelvi körülmények között is, annak pedig az az oka, hogy a fiatal korukban, a kommunista/szocialista diktatúrában nem is volt választási lehetőségük az élet sok egyéb területén sem, nem csak a nyelvtanulásban, hanem a politikában és sok minden másban sem. Nem tudom, a blogger hány éves, de a fiatalokra ez már nem jellemző, egyáltalán nem nemzeti sajátosságról van szó.

Andy73 2019.08.31. 11:47:21

Az amatőr nyelvészkedés dicséretes, de nem árt tudni, hogy
1) rengeteg olyan magyar szó van, amit az angol külön ír vagy több szóval fejez ki
2) illetve általános dolog, hogy bármilyen két nyelv teljesen másképp fejezi ki ugyanazt a dolgot

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.31. 12:14:08

Manapság éppen a nyugat nyomja el fontos kérdésekben a választás lehetőségét.

kvadrillio 2019.08.31. 14:11:10

HAllelujjjjahhh !!! DICSŐSÉG ISTENNEK !!!!! A KAPITALIZMUS TERJEDÉSÉVEL EGYENES ARÁNYBAN TERJEDNEK A GYILKOS DROGOK IS !!!!! ÉS...KEMÉNY DROGMADDIA ALAKUL KI A MILLIÁRDOS HASZON MEGSZERZÉSÉÉRT ! AZ EMBERÉLET NEM SZÁMÍT ! A HATALMASOK ÍGY GYILKOLJÁK AZ EMBERISÉGET, TESTZIK LELŐHETŐ ELMEHÁBORODOTTÁ ŐKET ! DICSŐSÉG ISTENNEK !!! HOGY ROTHADNA MEG AZ ÖSSZES JELENLEGI FÖLDI ELIT !

Sose volt még ilyen tiszta a kokain
K EPA20190601021
Dezső András
Dezső András
követés
2019.08.31. 12:00 Módosítva: 2019.08.31. 12:20
Nemrég Hamburgban fogtak meg egy rekordnak számító, négy és fél tonnás kokainszállítmányt. Bár a drog feketepiaci értéke több mint 330 milliárd forint, ez csak egy töredéke annak a mennyiségnek, amennyit a kontinens felszippant. Mióta az albánok beszálltak a kokainbizniszbe, olcsóbb és tisztább lett az áru, ami főleg a brit piacot dobta meg.
Kapcsolódó
Rekordnagyságú, négy és fél tonnás kokainfogás Hamburgban
Rekordnagyságú, négy és fél tonnás kokainfogás Hamburgban

A konténer a szállítólevele szerint szójababot tartalmazott. Jó nagy lebukás.

A konténer az uruguayi Montevideóból futott be idén nyáron a hamburgi kikötőbe, noha a címzése alapján a belgiumi Antwerpenbe kellett volna érkeznie. A szállítólevele szerint szójababokkal pakolták meg, de amikor a vámosok felnyitották és átkutatták, 211 fekete sporttáskában irgalmatlan mennyiségű kokainra bukkantak. Négy és fél tonnára, aminek a feketepiaci értéke nagyjából 330 milliárd forint. Ez rekordnak számít. Összehasonlításképpen: 2014 és 2016 között Romániában összesen foglaltak le a hatóságok 2,3 tonna kokaint.

Bár a hamburgi fogást a hatóságok egy számítógépes algoritmusnak tulajdonítják, ami "kidobta", melyik teherhajóról érkező konténert ellenőrizzék, a háttérben óriási küzdelem zajlik a kábítószerellenes európai ügynökségek és az európai piacot uraló kokainkereskedők között. Mindez egy olyan időszakban, amikor az egész kokainpiac átalakulóban van: új szereplők és új kereskedési formák jelentek meg.

kvadrillio 2019.08.31. 14:13:30

@kvadrillio: .... és rothadás mindenhol....., rothadás mindenhol...és RORHADÁS MINDENHOL.......miközben ezek a gyilkos fenevadak KÖRÖSZTYÉNSÉGRŐL, KERESZTÉNYSÉGRŐL HOZSANNÁZNAK ÉS BLABLA DUMÁKAT NYOMNAK EZERFELÉ A VILÁGBAN........... ELSZOMOPRÍTÓÓÓÓÓÓÓÓ !

kvadrillio 2019.08.31. 14:14:38

borrrrrrrrrrrzalmasan fááááááááájjjj, hogy ezek.........IDE JUTTATTÁK AZT A VILÁGOT, AMELYBEN JELENLEG ÉLÜNK.

kvadrillio 2019.08.31. 14:16:50

borrrrrrrrrrrzalmasan fááááááááájjjj, hogy ezek.........IDE JUTTATTÁK AZT A VILÁGOT, AMELYBEN JELENLEG ÉLÜNK.

VESZÉLYBEN AZ JÖVŐ GENERÁCIÓK, DROGOS, MAFFIA, ÖNGYILKOS-GYILKOS VILÁG VÁR RÁJUK !

kvadrillio 2019.08.31. 14:17:26

borrrrrrrrrrrzalmasan fááááááááájjjj, hogy ezek.........IDE JUTTATTÁK AZT A VILÁGOT, AMELYBEN JELENLEG ÉLÜNK.

VESZÉLYBEN AZ JÖVŐ GENERÁCIÓK, DROGOS, MAFFIA, ÖNGYILKOS-GYILKOS VILÁG VÁR RÁJUK !

kvadrillio 2019.08.31. 14:18:25

borrrrrrrrrrrzalmasan fááááááááájjjj, hogy ezek.........IDE JUTTATTÁK AZT A VILÁGOT, AMELYBEN JELENLEG ÉLÜNK.

VESZÉLYBEN AZ JÖVŐ GENERÁCIÓK, DROGOS, MAFFIA, ÖNGYILKOS-GYILKOS VILÁG VÁR RÁJUK !

MAXVAL bircaman közíró · bircahang.org.......DE TE..., NE LÉGY KÁRTÉKONY EMBERKE !!!!!!!!+!!!!!

enrikokaruszo 2019.08.31. 18:30:24

tanulni kell azt a pozíciót, amikor kiszolgálják az embert, viszontudvariasságnak érzi, hogy visszaadja a döntés jogát
valószínűleg te gyorsan beletanultál ebbe, és nem vagy képes beklehelyezkedni más helyzetébe...érzelmi intelligenciád kb. egy csizmahúzóé

kiskutyauto 2019.08.31. 19:06:31

Az önfényezésen, és a külföldről jövő nagyképű nemzetkritikán kívül amúgy jó írás volt valóban... és TÉNYLEG NEM MINDEGY!!! ÉBREDJ MAGYAR!!! (legalábbis aki itthon vagy... a többinek kuss, mert messziről ugatni könnyű...)

blöff 2019.08.31. 20:32:15

@Andy73: az elsőre van egy krva egyszerű megoldás és nem is kell angolul érteni hozzá: water!
Haladóbbaknak water, please!
És akkor nem kell hümmögni, hammogni meg balfaszkodva mindegyezni.
A 2.-al egyetértek és sajnos ezt a mentalitást nyögjük ma is, döntsék el helyettünk, engem nem érdekel a politika, mindenhol így megy...

inteligencs elenzeki 2019.08.31. 22:44:07

"Nem! Nem mindegy!"

Abszolút !!!!!

Ebben élt a magyarság 2010-ig ! Aztán rájött, hogy ez nem elég. Szóval azért javult a helyzet valamelyest.

Ja, én szoktam amúgy poénkodni a gépen, amikor a gyerekekkel megyek, : Kérdezi a sztyuvi miközben tolja ott középen a kocsit :" anything ? " én meg rákérdezek a gyerekeknél kértek enitinget ? Röhögnek, ahogy a legtöbb magyar is, de még az is előfordult, hogy az egyébként még Magyar sztyuvi is.
Aztán kész ennyi.

2019.09.01. 01:12:43

Én akkor szoktam mondani hogy mindegy, amikor egyik választható alternatíva sem megfelelő. Vizzel vagy narancsdzsúzzal kínál, amikor egy kaksi mondjuk jobban lecsúszna. De akkor mindegy helyett használjuk a scheißegal kifejezést, ahogy a kultúrált franciák is teszik.

midnight coder 2019.09.01. 07:28:45

Mondjuk az adott szituációban sokkal könnyebb A-t vagy B-t mondani, és az utaskísérõnek is egyszerűbb így az élete. Ami a dolgok filozófiai értelmét illeti, igen mi valóban szeretjük továbbadni a döntést, ha annak kimenetele számunkra indifferens, igazából ez azt jelenti, hogy csináld ami neked egyszerûbb vagy könnyebb, mert nekem teljesen mindegy a kimenetel.

Cycmen 2019.09.01. 10:31:45

"Ez az a szó, amit a magyar ember az anyatejjel szív magába születésekor. Szókincsünk elengedhetetlen része. Pavlovi reflexként jön elő ilyen és hasonló szituációkban és mára - szerintem - mentalitásunk egyik alapvető meghatározója is lett. A "mindegy magyar" nemzet."

Éppen hogy egyre jobban nem jellemző amit írsz! Perpill éppen a libsik sírnak,, hogy nem tudják ráerőltetni a különféle hülyeségeiket, meg ugye az EU sem nézi jó szemmel, az irányíthatatlanságunkat!
Ez a kitántorgók által szokásos magyarfikázás pedig gyomorforgató, kéretik mellőzni nem kérdezem miért léptél le, de aki maradt és megállja itthon is a helyét, az nem vevő ám a süketelésre!

morph on deer 2019.09.01. 10:35:30

@midnight coder:
“szeretjük továbbadni a döntést, ha annak kimenetele számunkra indifferens,”

Nem csak akkor. Tapasztalatom szerint akkor is, ha a döntés már eleve meglevő ismereteket, vagy (gyors) mérlegelést, gondolkodást igényelne. Ilyenkor a tanácstalanságtól blokkol le az illető, és nem mer dönteni, mert nem tudja a helyes választ, vagy nem biztos benne.
Ennél is komplikátabb a helyzet, ha a döntésnek anyagi következménye is lehet: a személy vért izzad, mert nem tudja hirtelen, hogy hogyan járhatna jobban mint a másik, - márpedig az az életük értelme, ugye, - és ezért hezitál, gondolja meg magát, mert hátha mégsem...

Még rosszabb hír, hogy a döntéssel felelősségvállalás jár, - igen, a víz meg a gyümölcslé esetében is, - azaz te magad vagy felelős a döntésed következményeiért! Ez pedig honfitársaink többsége számára elfogadhatatlan helyzet, hiszen akkor nem lehet(ne) mást okolni, hibáztatni az eredményért!

Gondold végig: itt még eddig mindig MÁS tehetett mindenről, nem mi, ó dehogy!

Visszatérve: nem ízlik a dzsúz, de legalább a sztyuvi adta azt a szart, ugye, nem én választottam, tehát ő a hibás abban, hogy én ezt iszom..!

Ez egyébként nem csak magyar sajátosság, de meglehetősen jellemző.

Én a svédeknél tapasztaltam, ott szinte kulturális elem.
Na nem a víz vagy a dzsúz esetében, mert ilyesmire előre kész válaszokkal rendelkeznek, hanem pl valaminek a kiválasztásakor. Én például hamar megtanultam, hogy soha ne mutassak kettőnél több változatot egy megrendelőnek, mert akkor az életben nem fog tudni választani, rosszabb esetben más céghez fordul, ahol egyszerűbb a dolga!
Mit ne mondjak, ott az igen és a nem között van még egy szó!!!
Ez a “nja” (mert az igen ja, a nem pedig nej) amitől a falnak lehet menni, ha nem helyi gyártású vagy, mondjuk.

freelander1 2019.09.01. 11:06:33

@Cycmen: Óóóhhh de szíp öngóóól! "nem kérdezem miért léptél le, de aki maradt és megállja itthon is a helyét, az nem vevő ám a süketelésre!" - mondád te. Libsizésedből pedig arra következtetek, hogy fidesznyik vagyol. Akkor nem kéne példabeszédet tartanod azokról, akik itthon is megállják a helyüket, hiszen gazdád fajtájába tartozol te is, így hát erős hátszélben haladsz ugye ugye... fidesznyiknek könnyű itthon megállni a helyt.
De a cikk nem erről szól te zseni. Hanem a kommenizmus és a többszáz éves elnyomás alatt belénk ivódott "pofa be, majd én megmondom mi legyen" mentalitás hatásáról. ÉS IGEN MA IS EZ VAN. Csak ugye te a megmondók oldalán vagy, nem tűnik fel.
Az íróval viszont ott nem értek egyet, hogy fikázza szegény öregeket, akik nemigen tehetnek erről. Ez tudat alatt működik és nem lehet csettintésre kiiktatni. Pont ennek a mélylélektanát kéne feltárni, Milyen nevelés kell ahhoz, hogy valaki döntésképes, céltudatos, határozott legyen. Sajnos a mai fiatalság közt is szép számmal akad sodródó, céltalan emberke. Mit rontottunk el, hogyan lehetne gyógyítani? Ez itt a kérdés. A kritika önmagában nem segít. Egy magas színvonalú, modern, kompetencia és problémamegoldás alapú oktatási rendszer igen, de ezt épp a szemünk láttára veri szét az újabb "megmondó" rendszer!!! Ugye, Cycmen bértollnok?!

freelander1 2019.09.01. 11:18:38

@Cycmen: Még offolok kicsit. Mindig is érdekelt, hogy a "magyarkodók" mire fel olyan nagyon büszkék? Mire fel olyan sértettek, ha "bántják a magyart"? Te akartál ideszületni? Szóltál a főnöknek, hova hozzon a gólya? Vagy csak véletlen volt? Nyilván a kérdés költői, mert senki nem szólhat bele, hova születik. Ilyen alapon lehetnél francia, zsidó, afgán, japán, bármi. Akkor most a magyart fikáznád és a franciát, zsidót, stb.. védenéd? Szóval hogy is van ezzel a nagy nacionalizmussal? Én arra szoktam büszke lenni, amit ÉN ÉRTEM EL. Amit csak úgy kapok, arra én miért legyek büszke? Amúgy több országban járva meg kellett állapítsam, hogy én a lelkületem, szépérzékem, rendszeretetem, hatékonyságom, praktikus gondolkodásom miatt valószínűleg osztrák vagyok. Csak véletlenül Magyarországra pottyantam. Na most akkor mi van?

Exploiter 2019.09.01. 12:40:27

@freelander1:

Ha nem érted, hogy az emberek miért rendeződnek csoportokba, akkor fingod sincs az emberi pszichológiáról.

Persze ez olyan avítt dolog, csak hát ha valami évmilliókig szükséges volt a túléléshez, nehéz róla leszokni egy pár évtized ideológiai nyomásától. Főleg, hogy amint beüt megint a fosch, hirtelen megint fel fog értékelődni a dolog, mert nem árt néha felidézni, hogy azok a nemzetek, akik most a legnagyobb integrátorok, nem olyan rég még válogatott eszközökkel irtották egymást a szomszédban.

Aki azt hiszi, a történelem véget ért a huszadik században, és ez itt a happy end, az nem figyelt eléggé.

kvadrillio 2019.09.01. 12:54:37

NA, ÍGY CSELEXIK EGY IGAZMAGYARRRR ÁLOMPOLGÁRA MAGYARORSZAGNAK !!!!! KITALICSKÁZTÁK AMCSI ADÓPARADICSOMOKBA, OFFSHORESZÁMLÁKRA A KASZINÓMILLIÁRDOKAT ADÓMENETESEN.....MOSMÁÁÁÁ...LÖHET KITELEPÜLNI UTÁNNNNUK !!!!!!! NU, AZ IJJJJEN LÓFEJŰ, HÜJJJJE, ZSIDÓKURVÁKRA NINCS IS SZÜKSÉGE E MAGYAR HONNAK SOHA TÖBBÉ !!!!! NE IS JÖJJÖN IDE SOHAMÁÁÁÁR !!!!!
Vajna Tímea amerikai állampolgárságért folyamodott

"Andy támogatta, hogy legyek én is amerikai állampolgár, és most jött el az ideje, hogy ezt kérelmezzem. Szeretném, ha jövőre megkapnám a papírokat" - nyilatkozta Vajna Tímea a Blikknek. A lap szerint Andy Vajna, producer és filmügyi kormánybiztos özvegye hamarosan szeretne az Egyesült Államokba költözni, ahol egyébként is sok időt töltött az utóbbi években.

TÁMOGASSON TÍÍÍGEDET A SAJÁT KURVAISTENÖD !+!+! HÜJJJJE PÉNZÉHES ZSIDÓ LÉÓFEJJJJJ ! EJJJJ !!!!! KURVÁKKKOGGGYÁÁÁ TOVÁBB A ZUSÁBAN !!!!!

kvadrillio 2019.09.01. 12:58:12

@kvadrillio: .....és ez alatt, magyar családok ezrei fagytak meg a saját lakásukbanb, mert nem volt pénzük tüzelőőőőőőre !!!!!

( jahhh..., hogy a kaszinókat andyka indította be, hogy kellő rafinériával, csalással, trükökkel fosszák ki az erre érdemes pénzes faszokat ???!!!), EZ A LUVNYA, AKKOR SEM FOG ITTHON SENKINEK SE HIÁNYOZNI !

kvadrillio 2019.09.01. 13:04:09

@kvadrillio: .....és ez alatt, magyar családok ezrei fagytak meg a saját lakásukbanb, mert nem volt pénzük tüzelőőőőőőre !!!!!

( jahhh..., hogy a kaszinókat andyka indította be, hogy kellő rafinériával, csalással, trükökkel fosszák ki az erre érdemes pénzes faszokat ???!!!), EZ A LUVNYA, AKKOR SEM FOG ITTHON SENKINEK SE HIÁNYOZNI !

kvadrillio 2019.09.01. 13:06:33

FENTI BLOGRA: nekem az is furcsa, hogy AZ EMBERI JOGOK NAGY ÉLHARCOSÁNAK ÁM ERIKÁJÁBAN, MIÉRT LÖVIK LE A RENDSZER ELLEN ÍGY VAGY ÚGY TILTAKOZÓKAT ???? TUDNÁL ERRE IS VÁLASZOLNI KEDVES ??? ! :)

kvadrillio 2019.09.01. 13:31:07

NE EKÉZD A MAGYART, HA NEM ISMERED ! :o)
Petőfi Sándor: Nemzeti dal
Eszköztár:

Talpra magyar, hí a haza!

Itt az idő, most vagy soha!

Rabok legyünk vagy szabadok?

Ez a kérdés, válasszatok! –

A magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk hogy rabok tovább

Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,

Kárhozottak ősapáink,

Kik szabadon éltek-haltak,

Szolgaföldben nem nyughatnak.

A magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk, hogy rabok tovább

Nem leszünk

Sehonnai bitang ember,

Ki most, ha kell, halni nem mer,

Kinek drágább rongy élete,

Mint a haza becsülete.

A magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk, hogy rabok tovább

Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,

Jobban ékesíti a kart,

És mi mégis láncot hordtunk

Ide veled, régi kardunk!

A magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk, hogy rabok tovább

Nem leszünk!

A magyar név megint szép lesz,

Méltó régi nagy hiréhez;

Mit rákentek a századok,

Lemossuk a gyalázatot!

Magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk, hogy rabok tovább

Nem leszünk

Hol sírjaink domborulnak,

Unokáink leborulnak,

És áldó imádság mellett

Mondják el szent neveinket.

A magyarok istenére

Esküszünk,

Esküszünk, hogy rabok tovább

Nem leszünk!

Pest, 1848. március 13.

kvadrillio 2019.09.01. 13:36:54

HÁÁÁÁÁÁÁ.... EZ TÉLLEG NAGY SEGÍTSÉG LESZ A FÖLDÜNK MEGMENTÉSÉÉRT !!!!! :o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Térdre, imára a Földért, a teremtett világért! - Ferenc pápa kéri!

Dr. Fekete Ágnes

2019. augusztus 31., szombat 08:23 |

A Teremtés gondozásának imavilágnapjaként jelölte meg szeptember 1-jét Ferenc pápa 2015-ben, és azóta minden évben egy-egy üzenetet is küldött ilyenkor a katolikus egyház híveinek és a világnak.

img1_2.jpg

Ezt az imanapot Dimitriosz ortodox, konstantinápolyi pátriarcha találta ki 1989-ben. Már akkor ezen a néven meghirdette az egész világnak. Abban az időben ez nem keltett nagy visszhangot. Ferenc pápa ugyanazon a néven, és rá hivatkozva meghirdette 2015-ben ezt az ünnepet.

Ez egy fontos ökumenikus gesztus volt! Az imanap üzenetének a lényege, hogy ne csupán akciózzunk a teremtés védelmében!

Isten kezében van minden, a teremtés pedig főként az övé. Amikor a pápa meghirdet egy ilyen imanapot, akkor általában egy üzenetet is küld. Ez így is volt eddig minden évben, nem tudjuk, hogy most is így lesz-e. Ez csak aznap jelenik meg, nem lehet róla előre semmit sem tudni.

Az imanap másik forrása a három európai keresztény nagygyűlés, amely először Bázelben, majd Grázban és Nagyszebenben volt. Mindegyiken felmerült az a kérdés, hogy a keresztény egyházaknak el kell kötelezniük magukat a teremtésvédelem mellett. Azt a javaslatot tették, hogy szeptemberben, illetve októberben fókuszáljunk a teremtésvédelemre. Az ortodoxok szeptemberben olvassák a Teremtés könyvét a liturgia keretében, október negyedike pedig a római katolikus kalendárium szerint Szent Ferenc ünnepe. De terménymegáldási ünnep is van ilyenkor, a protestánsoknál pedig új kenyér, új bor ünnepe. Magyarországon azok, akik teremtésvédelemmel foglalkoznak, viszonylag korán reagáltak erre a felhívásra. Összegyúlt egy ökumenikus kör, akik elhatározták, hogy minden évben azt a hetet jelölik meg Teremtés hetének, amelyikben benne van október negyedike, Szent Ferenc napja, hiszen a teremtés védő kör neve is Naphimnusz egyesület, azaz Ferenc művéről neveztük el magunkat. Ahogy azonban erősödött a nemzetközi mozgalom, egy kicsit másként fejlődött az ünnep, mint gondolták.

Idén szeptember elsején ezzel az imanappal kezdődik egy egész hónap, amit erre a témára szentelnek a keresztény egyházak.

MINGGYÁÁÁÁÁ....ELSÍROM MAGAM ! :o)))

kvadrillio 2019.09.01. 13:38:29

@kvadrillio: EZ LEGALÁBB OLYAN HATÁSOS LESZ, MINT A SIIRATÓFALBÓL KISZEDEGETETT KÍVÁNSÁGPAPÍROK ELTEMETÉSEHHH ! :o)))))

Cycmen 2019.09.01. 14:09:25

@freelander1: "Még offolok kicsit. Mindig is érdekelt, hogy a "magyarkodók" mire fel olyan nagyon büszkék? Mire fel olyan sértettek, ha "bántják a magyart"? Te akartál ideszületni?"

Magyarkodik az anyád picsája idióta! Magyar vagyok, nem kell magyarkodnom, te nem tudom hogy mi vagy, de van rá tippem.
A másik kommentedben fellépő agyi anomáliádra meg csak annyit, hogy a munkám és a megélhetésem párfüggetlen, ha visszajönnének a libsik, akkor sem lenne semmi különösebb gondom szerintem.
Jellemző rátok seggfej libsik, hogy haszonelvűen néztek mindent el sem tudjátok képzelni, hogy valaki megáll a saját lábán, nem húz el Londonba mosogatni, meg albérletbe lakni és akkor csak fideszes lehet és eltartja a párt! :DDDDDDDDD!

Cycmen 2019.09.01. 14:18:42

@freelander1: " Nyilván a kérdés költői, mert senki nem szólhat bele, hova születik. Ilyen alapon lehetnél francia, zsidó, afgán, japán, bármi. Akkor most a magyart fikáznád és a franciát, zsidót, stb.. védenéd? "

Úgy bírom ezt az ócska libsi szar vitatechnikát, annyira jó szétbombázni! :D
Már becsempésztél egy fikciót és elkezdtél azzal vitatkozni. Hol olvastad, hogy másik nemzetet fikáztam????? A kérdés költői, hogy téged idézzelek! ROTFL!
Azon meg hogy osztráknak képzeled magad nem is csodálkozom, pontosan ilyenek álltak a történelmünk során labancnak!

lüke 2019.09.01. 14:20:08

mindegy ,igen magyar szó, ezért lenne hungarikum?
ez nekem magas
Igaz ,vannak releváns dolgok, na meg irrelevánsak

midnight coder 2019.09.01. 16:34:17

@morph on deer: Én most a fenti esetre gondoltam. Az, hogy ha nincs elég infód / nem akarsz felelõsséget vállalni és emiatt adod tovább a döntést, szerintem általános emberi tulajdonság, nem hungarikum. Sõt, szerintem egy racionálisan mûködõ gépi intelligencia is ezt csinálná az adott helyzetben.

midnight coder 2019.09.01. 16:42:44

@freelander1: "De a cikk nem erről szól te zseni. Hanem a kommenizmus és a többszáz éves elnyomás alatt belénk ivódott "pofa be, majd én megmondom mi legyen" mentalitás hatásáról."

Kis naiv birka vagy. Nagyon-nagyon kevés olyan társadalom / helyzet volt a történelem során, ahol a világ nem a pofa be, én megmondom mi legyen elven mûködött. A nagy nyugati demokráciák is így mûködnek a mai napig, csak ma a média mondja meg a polgárnak hogy mit gondoljon, a polgár pedig teszi amit a média mond. És lehet, hogy a polgároknak van egy pár százaléka aki önállóan gondolkodik, de mivel a többség dönt, így annak a szava dönt aki a nagyobb véleménybuborékot fújja. Tény, hogy a létezõ szocializmusnál, vagy a korbácsnál ez sokkal humánusabb, de ettõl még nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy elhidd hogy az embereknek bármire is hatása van.

"Én arra szoktam büszke lenni, amit ÉN ÉRTEM EL."
Amit te értél el, azt nem kis mértékben annak a kulturális közegnek köszönheted amiben nevelkedtél. Ha teszem azt nem magyarnak születsz, hanem egy közel-keleti szélsõséges iszlamista családba, akkor most nem arra lennél büszke, hogy milyen jó autót is mosogattál magadnak össze a kies nyugaton, hanem arra hogy milyen fasza bombákat csináltál amivel már 20 hitetlent küldtek a pokolba a hitsorsosaid.

Proud Mary 2019.09.01. 17:13:29

hát ez egy kibaszott nagy faszság

kvadrillio 2019.09.01. 19:13:25

DR BRS X VARGA VIKTOR feat. BIGA - Koccintós (Official Music ...
www.youtube.

MÁR NAGYON RÉGEN NEM TALÁLTAM OLYAN ZENESZÁMRA AMI TETSZETT VÓÓÓNNA...
DE EZ A SZÁM NAGYON TETSZIK ! 1 ÓRÁJA HALLOTTAM ELŐSZÖR ÉS A DALAMA, DE A SZÖVEGE IS NAGYON JÓ ...:) termelődött egy pici boldogsághormonom tőllllllehhh...:)

katamara 2019.09.01. 19:46:00

@Cycmen: Miért te is ott voltál ?

katamara 2019.09.01. 19:51:02

@Cycmen: Én az "átkosban" nőttem fel, de akkor sem és most sem volt mindegy , Egyébként én ezt a mostani bandát nevezném ÁTKOSNAK !!!

CCnick 2019.09.01. 20:59:37

tehát fiktív butamagyarZsuzsinéni érti mit kérdeznek tőle angolul de annyira butamagyar, hogy nem érti miért nem érti az angol az ő butamagyar válaszát.

Az irói fantázia mindig szabadon szárnyal ha kikívánkozik egy magyarozás, kell is az mert aminek ki kell jönni annak ki kell jönni.

CCnick 2019.09.01. 21:03:01

@katamara: Ilyen ez, az öregbolsiknak aszabad országban élni az Átkos

kolompar lole 1116 2019.09.01. 21:25:14

"Nekünk tényleg minden mindegy?"

Persze. Különben nem szavazott volna a sok tapsikoló birka a zsideszre.

kolompar lole 1116 2019.09.01. 21:28:34

@kvadrillio: Ez neked zene? Ez szarabb mint egy magyar metál...

kolompar lole 1116 2019.09.01. 21:30:12

@katamara: Mert hát a zsidesz bolsi is, KISZ titkárok (Orbán + Rogán) vezetik, meg kivénhedt MSZMP-s káderek (a többi).

kolompar lole 1116 2019.09.01. 21:31:58

@MAXVAL bircaman közíró: Persze, persze... Közben meglett az elgurult gyógyszer?

kolompar lole 1116 2019.09.01. 21:33:45

@MAXVAL bircaman közíró: És van amikor nem lehet. Mint itt a kelet-balkánon, 2010 óta.

John Doe3 2019.09.01. 21:34:12

@morph on deer: megnyugtatlak, a németben is van "jain". Van bennük annyi önirónia, hogy hozzá szokták tenni a "klar" (itt a. m. egyértelmű) jelzőt. Egyébként a poszt kérdésére azt válaszolnám: "tudja mit, kedveském? Adjon a jobbikból!".

FaBRiK 2019.09.01. 23:02:12

@Comte de Gippaud: A lófaszt jöttek rá. 2010-től is ugyanúgy mindegy. Ha nem lenne mindegy, akkor már változtattak volna rajta 2010 óta, de nem tették, mert jó ez a szar is. Vagy nem szarabb mint volt, vagy pont olyan szar mint volt, vagy mindegy, mert úgyis egyre szarabb. És ez csak egy pár mondott ok arra, hogy miért mindegy. Anyámékkal az első szabad választások óta vitáztam folyamatosan, hogy menjenek választani, mert nem mindegy, mert van választás, de idén rájöttem, hogy az öregeké a bölcsesség. Sajnos tényleg mindegy mit választasz. A narancslé is vízízű.

apro_marosan_petergabor 2019.09.01. 23:03:34

Ez az írás zöldség.
Több okból. Egyrészt az egyedit kivetíti általánosra - ami már nem lehet igaz, de még meg is idokolja, hogy mi, magyarok ilyenek vagyunk.
Másrészt ismét egy ragyogó alkalalom, hogy eg yliberó tollából anyáztatva legyen a magyarság.
Röviden megjegyzem, harmadrészt súlyosan téved, a magyrok tudnak dönteni, választottak, immár harmadszor nem a liberókat választották.
S most sem őket fogják.

FaBRiK 2019.09.01. 23:05:04

És az eredeti bejegyzésre. Amikor valaki azt mondja, hogy mindegy valamilyen választási lehetőségre, arra azt szoktam válaszolni, hogy az nincs, ha lenne, azt is felsoroltam volna.

Balt 2019.09.19. 09:37:44

@freelander1: Na most akkor olvasd el ezt, és további jó elmélkedést: :)
hataratkelo.blog.hu/2019/04/14/eroltessuk_a_magyarsagot
(Segítek: a szerző azonos a posztolóval.)
süti beállítások módosítása