PrehryFarkas

“A kék pólós fiú, Papa!” Avagy a gyerekek bőrszínvaksága Amerikában

2019. június 07. 09:41 - Dedi Cool

Az ihletet ehhez a szösszenethez gyermekeim és közöttem nem sokkal két egymás után lezajlott, elsőre látszólag semmitmondónak és egymástól függetlennek tűnő apró beszélgetésfoszlány adta.

Fiam

Az első beszélgetés 7 éves fiam péntek délutáni tornaedzésén történt. Áron sírva szaladt ki a tornateremből hozzánk és szipogva panaszolta el, hogy valaki elfoglalta a trambulint és így ő most nem tud annyit ugrálni kedvenc szerén mint amennyit szokott. Kérdeztem tőle, hogy melyik srác volt az aki kitúrta őt, mire ő rámutatott valakire a teremben. Próbálta ő mutatni nekem, hogy ki  volt az, de túl azon, hogy a tornaterem elég nagy volt, a trambulin pedig a terem másik oldalán helyezkedett el, még az sem segített, hogy elég rövidlátó vagyok. Mindezek miatt nem volt egyértelmű számomra, hogy kire is mutat azzal a kis duci mutatóujjával. Gondoltam ez az alkalom egyúttal kiváló lehetőséget is teremt arra, hogy ne csak a „gazfickó” kilétét tudjam meg, de egyben megpróbáljam megtanítani fiamat arra, hogy nem szabad másokra ujjal mutogatni.

Miközben szép lassan és finoman leszorítottam mutatóujját és vele kézfejét combja mellé, még egyszer megkérdeztem tőle, hogy melyik fiú volt az. Próbáltam segíteni neki és kérdezgettem, hogy vajon az a magas srác vagy netán az a fekete fiú volt-e az elkövető.

Igen Papa, igen, ő volt az! A kék pólós fiú, Papa!

A magas srácon sárga póló volt, így most már egyértelmű volt a “tettes” személye, de mire bármit is tehettem volna, addigra a kék pólós fekete srác már ott is hagyta a trambulint és továbbállt a következő szerre. Áron pedig látva a kínálkozó lehetőséget, leszorított kis kezét kiszabadította enyémből, letörölte krokodil könnyeit arcáról és már rohant is vissza a trambulinhoz, nehogy valaki előbb érjen oda. Örültem, hogy megoldódott a helyzet és nem kellett zargatnom egy gyereket sem a tornateremben ezért a jelentéktelen problémáért. Fogalmam sem volt, hogy ott a tornateremben valaminek azonban tanúja lettem. Ez csak akkor tudatosult bennem, amikor két nappal később a másik beszélgetés is megtörtént ezúttal 9 éves lányommal.

A lányom

Vasárnap délután Emma említette, hogy hazafelé jövet a parkban látta, hogy osztálytársa Rakia (lány név) és testvére az utcán játszanak ezért jelezte, hogy szeretne ő is kimenni hozzájuk. Mivel látásomnál még a névmemóriám is rosszabb, így rákérdeztem, hogy melyik lány is az a Rakia. Mire ő válla felett visszanézve, amolyan tinédzseres stílusban értetlenül és kissé kioktatóan kérdezett vissza.

Még mindig nem ismered az osztálytársaimat?

Bevallom, még a tanár nénije nevére sem emlékeztem. Bár ez utóbbit nem árultam el neki, kértem segítsen nekem és mondja el ki is az a Rakia.

Hát az a hosszú göndör hajú lány, Papa!

és már csapódott is a bejárati ajtó mögötte.

Rakia? Osztálytárs? Hosszú göndör hajú lány és ráadásul itt lakik az utcában? Gőzöm sem volt kiről beszélt, de nem nagyon törődtem vele, mert tényleg vészesen rossz a névmemóriám. Idegesített, hogy nem tudtam hogy ki az a lány, de nagyobb jelentőséget azért nem tulajdonítottam neki.

Anikó pár perc múlva szólt, hogy menjek már ki az utcára és nézzek már rá Emmára megvan-e, nincs-e semmi gond elvégre láttak már a környéken cukros bácsit. Egy szombati napon egy ilyen kérésre egy percen belül szoktam ugrani, de vasárnaponként a reakcióidőm borzasztóan lelassul főleg, ha a Pittsburgh Steelers játszik éppen és még a TV is adja az amerikai focimeccsüket élőben. Tíz perc noszogatás után végre elindultam, hogy teljesítsem végre apai kötelességemet és egyben végére járjak ennek a Rakia rejtélynek is. Az utcára érve látom, hogy Emma a fekete (értsd afro-amerikai) testvérpárral, köztük Rakiával játszik önfeledten.

um_cont_insights_racial_colorblindness_web-header.jpg 

Na ez volt az a pillanat, amikor hirtelen egy képzeletbeli videólejátszón a másodperc tört része alatt elkezdtem visszapörgetni életem filmjét péntek délutánig egészen a tornatermi jelenetig majd megállítottam a filmet és újraindítottam annál a résznél mikor Áron kezét leszorítva visszakérdeztem a fiú kilétére. Ahogy pörgött újra a jelenet a fejemben és láttam játszani Emmát a szemem előtt Rakiával, úgy kötöttem össze a két beszélgetést és döbbentem rá, hogy valójában mi is történt aznap és pénteken. Rájöttem, hogy gyerekeim valami nagyon különös gyermekbetegségben szenvednek. Ennek a gyermekbetegségnek a neve pedig a bőrszínvakság.

Csak remélem, hogy a többi gyermekbetegséggel ellentétben, ez egy hosszan elhúzódó és maradandó károsodást okozó betegség lesz náluk.

És én még azt hittem, hogy én tanítottam Áront valamire a tornateremben.....

A kék pólós fiú, Papa!

Azóta is ezt mondogatom magamnak hátha nálam is kiújul újra ez a csodálatos gyermekkori betegség.

A kék pólós fiú, Papa!

 

U.I.

Ha tetszett és esetleg érdekel még más hasonló jellegű korábbi valamint a közeljövőben megjelenő szösszenet is, akkor légy szíves lájkold a blog Facebook oldalát: http://www.facebook.com/PrehryFarkas

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prehryfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr9614865018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túl sok felhasználó 2019.06.08. 23:55:06

Én egy szállodában dolgozom Svájcban, múltkor jött egy vendég a recepcióra, hogy megígérte neki a kolléganőm, hogy lefenymasol valamit. Hát izé, bocs, mi volt az, mert erről nem tudok semmit. Egy oldal vagy több?

Egy oldal. Na ekkor inkább másfelől közelítettem meg a kérdést, mert egy lapot megtalálni nehéz. Melyik kolléganő volt az? Nem baj, ha nem tudja a nevet, de valahogy azonosítsuk be, hogy meg tudjam tőle kérdezni a fénymásolatot. Svájci volt, mondta a vendég. Hát köszi, egyedül nekem van itt akcentusom, a többiek svájciak. Sötét hajú. Na ezzel se zártunk ki senkit. Alacsony. Egyik recepciós se magas. Szemüveges... Hosszú hajú... a névtábláját a bal oldalon viseli... percekig nem jöttem rá, melyik kolléganő lehet.

És akkor jött a kolleganő kezében a fénymásolattal, amit oda is adott a vendégnek. Én meg arra gondoltam, hogy ennyire nem kéne pc-nek lenni, mert ha a vendég kiejtette volna a száján, hogy fekete, akkor rögtön tudtam volna, melyik munkatársra gondol.

sírjatok 2019.06.08. 23:56:18

Ebből is látszik, hogy a rasszizmus nem belénk kódolt, hanem csak később, a negatív tapasztalatok hatására jelenik meg.
.
.
.
:D

fércnél maradandóbb 2019.06.09. 00:39:53

Amerikában járva többször is a lelkemre kötötték, hogy nem szabad négerezni amikor egymás között beszélünk, mert baj lehet (orrbaver egy néger). Ezt betartottam, ami nem volt nehéz, tekintve hogy a magyar nyelvben van rá teljesen más hangzású kifejezés. Az ott élők agyába ezt gondolom ezerszer bevésik. Amikor néger hivatalos személyekkel dolgom akadt leplezetlen undorral kezeltek, bár mintha megenyhültek volna amikor látták hogy külföldi vagyok. Nem okozott nagy lelki törést, erre is jóelőre felkészitettek

Jó reggelt Amerika

Szalay Miklós 2019.06.09. 01:25:21

Egy alapos általános összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről:

egyvilag.hu/temakep/067.shtml

acycloren 2019.06.09. 01:35:29

@fércnél maradandóbb: Amerikában egy közel-keleti munkatársam (nyári munka volt, egyetemista volt a srác a saját hazájában), szó szerint folyton niggerezett. Nekünk kellett szólni, hogy ezzel bajba fog kerülni. Valószínűleg számára ez is csak egy szó volt, amit a vicces amerikai filmekben használtak, ő meg felvette.

Gyerkkoromban egy félvér testvérpárral jártunk össze. Apjuk fekete afrikai, anyjuk magyar, tehát a lányok igencsak feketék voltak. Akkor óvodásként semmi különbséget nem láttam köztük és magunk közt. Ugyanúgy normálisan éltek Magyarországon.

A romákkal kapcsolatos tapasztalataim viszont elég korán kialakították az utóítéletemet. Nem előítélet, hisz tapasztalatokon alapul.

Magyarországon kívül 4 országban éltem, tantam, dolgoztam eddig. Ma már látom, hogy a sztereotípiák nagyrészt helytállóak. De van, ami téves: az ázsiaiakról mindig azt hallottam, hogy szorgalmas emberek. Ázsiában élve azt tapasztalom, hogy náluk lustább embert sose ismertem. Tehá a pozitív sztereotípiák is lehetnek tévesek, sőt.

Még annyi, hogy Amerikában a feketék igenis fekete öntudattal rendelkeznek és gyorsan megtanulják, hogy az élet minden területén megéri áldozatnak beállítani magukat, mert ebből előnyük lesz. Affirmative action, ingyen egyetemi férőhely.
Black History Month stb. rengeteg ilyen mozgalom, intézkedés, esemény van, ami tüzeli a faji megosztottságot.
Pont ők azok, akik minden fehér embert bűnösnek tekintenek a rabszolgaságért. Tökmindegy, hogy az illető fehér ember friss bevándorló vagy a 20. század elején vándoroltak be az ősei Olaszországból, Oroszországból a nyomor elől.

Amerikában minden esély megvolt arra, hogy a 21. századra legyen egy békés, magukat amerikainak tekintő társadalom. Ehelyett kezdődik az önszegregáció, mert mindenki az identitásából akar tőkét kovácsolni, áldozatnak láttatja magát, rassz, gender, nemi, szexuális beállítottság alapján.

clemens 2019.06.09. 04:35:31

Bugyuta kis tanmese, még akkor is ha esetleg tényleg megtörtént.
Valamit-valakit annak nevezni ami, az normális, körülírni, terelni, mismásolni az nem normális.

Semper Fidelis 2019.06.09. 06:23:05

Én is voltam amerikában "that white guy". Úgy látom tele kellett volna sírnom a blogszcénát, hogy rasszizmus. Vagy ilyenkor nem is?

Amúgy meg qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-261c16472b29dc81d4ed74d1b055c1dc-c

Haloperidol 2019.06.09. 07:00:58

Kedves blogger, én Magyarországon élek, és tök jó lenne ha valóban a társadalom vagy az emberiség colorblind lenne.

Amennyire az innen az ottani sajtót követem, a progresszív etika szerint clorblind-nek lenni, és ezt hangoztatni mikroagressziónak számít és ez nem PC.

reason.com/2015/08/05/speech-codes-and-humanism

A fenti cikk az UCLA campus legújabb viselkedési guideline-t taglalja. Idézet a guideline-ből:
"UCLA offers the following examples as "color blind" utterances that count as microaggressions:

"When I look at you, I don't see color."

"There is only one race: the human race."

"I don't believe in race."

Apparently such comments deny individuals' "racial and ethnic experience."
Idézet a fenti cikk

Pipas 2019.06.09. 07:10:57

@Haloperidol: Hát még a mikroagressziót emlegetni mekkora mikroagresszió? Sőt, tán már makro! :D

Ekrü 2019.06.09. 07:44:51

Ha az ember olyan helyen él,ahol minden második ember fekete bőrű akkor nagy valószínűség szerint a ruházata stb.alapján fog azonosító jelet keresni.Viszont ha olyan környezetben él,ahol mindenki fehér és csak egy afroamerikai van,akkor bizony a bőrszínt mondja ,akkor is ha gyermek.Nem rasszizmusból,hanem mert így egyszerűbb.

Dyra-Papa 2019.06.09. 07:46:27

Aha, azt mondhatja hogy a gondor haju de azt nem hogy a barna boru. Agybeteg vilag. Raadasnak a cikk iroja szerint ez jo.

clave 2019.06.09. 07:46:56

"Bőrszínvakság".... micsoda felfedezés A gyerekek nem diferenciálnak bőrszín alapján 6-7 éves korban magyarországon sem, ezt tanusíthatom. A roma gyerekeken kívűl itt is vannak már fekete, mulatt, ázsiai etc gyerekek szép számmal.

Máskülönben pedig az amerikaiak ugyan nyilvánosan nem "niggerezhetnek" v latino-zhatnak,de a háttérben ez a jelenség nagyonis létezik!

Jossarian 2019.06.09. 07:53:35

Majd megtanulja, hogy a nigger az nigger, akarmilyen polo van rajta

OkoskaTo:rp 2019.06.09. 08:42:24

Egy amerikai jobbos megmondóember trollkodott hasonlóval egy interjúban.
Hogy valakit sért, ha mások nem tekintik L, M, B, T, Q, X, Y, Z-nak? Hát engem meg az sért, ha nem gondolhatom azt, hogy két nem van, és vagy koedukált wc-be kell járnom, vagy a pénzemből építenek külön wc-ket a harmadik-negyedik stb. nemek számára.

Itt is lehet nagy öntudatuk, hogy nem lehet négerek hívni (ugyebár egy időben a "fekete", majd az "afro-amerikai" lett a PC kifejezés - még egy Nigériából származó francia állampolgárra is). Meg bőrszínvakság. Nem bakker, nem vagyunk egyformák. Mindegy, hogy a bőrszín, vagy a kulturális környezet miatt.

szepipiktor 2019.06.09. 08:56:18

Érdekes jelenség, amikor egy PC-alapú megpróbálja az elveit a gyerekek klasszikus viselkedése alapján igazolni...
A "történet" egyik, egyszerűbb vonala annyi, hogy a gyerekek lényegesen kevesebb szót, jelzőt ismernek még, hiszen ők a tanulási fázisban vannak. Naná, hogy egy fő attribútum alapján jelezik a másikat, hiszen még nem ferőzte meg őket ez a borzalmas mai "eszme". Ha például van 5 ugyanolyan színű, nemű gyerek és az egyik "túlsúlyos", a másik magyon vékony, a harmadik sokkal magasabb, akkor a gyerek normálisan kövér (duci), vékony és magast fog használni, ha ezt árnyaljuk a nemekkel, akkor ugye belép a lány meg a fiú jelző is. Ha etnikai sokszíbűség is megjelenik, akkor semmi gond a fekete, cigány, arab, kínai jelzőkkel, hiszen ezek attribútumok és nem sértő jelzők.
Egy gyerek - ha tisztességesen neveltük -, akkor nem fog niggerezni, sárgázni! De akkor nem fog afo-amerikaizni vagy más PC jelzőt (például túlsúlyos) használni.
Ez így van rendben, az a beteg, aki erre szakszvakat aggat rá és a saját debil szemléletét karja erőltetni.
.
A fő vonal azonban a PC elv, ami kizárólagosan hozzákapcsolható az Y generációs, diplomás, szellemi munkát végző emberhalmazra. Ugye most ez is kirekesztő, hiszen korcsoport alapján diszkrimináltam, végzettség és munka alapkján megkülönböztettem...
Szóval ez a halmaz, melynek rengeteg káros, az emberi evolúcióval szándékosan szembemenő más eszmélye is van, találta ki és próbálja a világra erőltetni ezt a beteg PC gondolkodást!
Gondoljunk bele, egy kopasz emberre nem mondhatjuk, hogy kopasz, mert az sértő!!!!
De KOPASZ!!!!!! És nekünk kell HAZUDNI, hogy az ő attribútuma neki ne legyen sértő.
Konkrét példa: Pár napja a kocsmában jóléreztük magunkat. Ott volt a nyugdíjas cigánypímás is, így fizettünk neki és játszani kezdett. (megint sértő voltam, nyugdíjassal megkülönböztettem...)
És milyen lett volna, ha az Akácos utat a cigányprámás úgy játssza, hogy a nótában a "Egy ablaknál! Állj meg cigány"-t PC alapon követeli tőlünk...
Szóval itt csak a szokásost olvashatjuk, egy mikroközösség sokadik próbálkozását arra, hogy a saját kisebbségi érdekeket a többségnek előírja.
És ehhez a gyerekeket rántotta elő a cilinderből.
Nem! A többség dönt!
Ez a demokrácia, akár jó, akár nem.

szepipiktor 2019.06.09. 08:59:51

@OkoskaTo:rp:
Jól írod!
A PC alapú aktivista mozgalmak követelik a sokszínűséget!
Ja, de csak a sajátjukat, a szivárványos sokszínűséget.
És közben tűzzel-vassal harcolnak, küzdenek a társadalmi, kultúrális, etnikai stb. sokszínűség ellen...
A legnagyobb bajuk ezeknek a mozgalmaknak, hogy nem tudják uralni a világ több mint 95%-át és itt, ebben a világban is rengetegen élnek még, akik ezt a működési modellt azonnal felismerik és beazonosítják: lenini bolsevizmus.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.09. 09:26:15

A posztoló talán maga is színvak, ezért nem vette észre, hogy a gyerekcsoportban több néger gyerek is volt. míg kék pópós talán csak az az egy. Vagyis a póló színével pontosan meg tudta jelölni az illetőt, míg a bőrszín nem lett volna egyértelmű.

Fogalmam sincs, miért kell ebbe beteges PC-ideológiát belemagyarázni.

2019.06.09. 09:36:10

Még alig lehettem több 9-10 évesnél, (valamikor 87’ körül) amikor az összekuporgatott kis 500 forintommal elindultam a közeli piacra megvásárolni álmaim netovábbját, a 7 zenés kvarcórát. Addig a napig, nekem is minden ember egyforma volt. Hamar meg is találtam az erre szakosodott árust, aki egy túlméretes asszonyság volt, sűrű fekete hajjal, aki szotyizott, és valami furcsa nyelven karattyolt a mellette álló hasonló kaliberű fiatalabb hölggyel. Megkérdeztem, mennyibe kerül az óra csókolom? 250 forint! Közben a mellettünk lévő –talán zöldséges- standról (már nem tudom a dialógust pontosan felidézni) átszólt az árus, „kisfiú, ne vegyél tőle semmit!”. Az asszonyság felhorkant, és nem tetszését fejezte ki az üzletrontó árus irányába. Én persze gyerek voltam, nem értettem az egészből semmit, nem értettem az árus óva intését sem, nekem csak az óra kellett, semmi más. Odaadtam az ötszázasomat, megkaptam az órát, vártam a visszajárót, hiába. Kérdésemre az asszony megjegyezte, hogy félreértettem, ötszáz forintba kerül az óra. Az zöldséges persze megint összeveszett vele, nagy perpatvar lett, megpróbálta visszaszerezni nekem a pénzt, végül az árus jobbnak látta odébbállni, én meg hazaballagtam és elújságoltam a szülőknek, hogy vettem 500 forintért egy kvarcórát (amit utána anyámtól kaptam!). Így utólag visszagondolva, mennyire szembeötlő, hogy akkor még működött a társadalmi összetartás, és az emberek odafigyeltek a másik gyerekére is, mamár ilyen szitu teljességgel elképzelhetetlen, mindenki magába van fordulva, és leszarja a másikat. Az eset valóban azt támasztja alá, hogy a gyerekek nem szelektálnak. A bőrszínnek később lesz jelentősége, amikor elkezdik rendszerezni a tapasztalataikat, és felismernek bizonyos összefüggéseket.

2019.06.09. 09:45:33

@szepipiktor: "egy kopasz emberre nem mondhatjuk, hogy kopasz, mert az sértő!"

A süketre meg siketet kell mondani, mert az is sértő. Télleg a f*sz kivan, hogy lassan már csak virágnyelven körülírva lehet mindenről beszélni. Talán a villamos még nem sértődik meg ha villamosnak hívom.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.09. 10:07:47

Az USA-ban ha keresnek egy bűnelkövetőt meghatározzák a rasszjellegét.Nálunk ez elképzelhetetlen lenne.Csak bizonyos keresztnevekből és tipikus bűnelkövetési módokból sejthető,hogy skandináv bodzafeldolgozó volt a tettes..:)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.09. 10:19:03

@acycloren:
Annak idején a fehér rabszolgakereskedők gyakran araboktól vették a fekete rabszolgákat..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.09. 10:23:20

@Jankove: Viszont egy objektumszexuálist megsérthetsz vele,aki a villamos iránt érez vonzalmat..Van ilyen szakága az LMBTQxyz]*£$%§[<°`-nak..:)

acycloren 2019.06.09. 10:53:39

@Veszéjben a lyogállamiság !: Afrikában abban az időben egy fehér ember pár hetet élt volna túl a szárazföld belsejében. A fekete rabszolgákat helyi fekete törzsfőnökök, kiskirályok, hadurak, vezetők fogdosták össze, gyakran ellenséges törzsek, máskor saját népük soraiból. Ugyanis rabszolgaság mindig is volt Afrikában, ahigy ma is van, a feketék egymást is mindig rabszolgaságban tartották. A fekete törzsi vezetők eladták a fekete rabszolgákat arab kereskedőknek, akiktől fehérek és egy közel-keleti, öszövetségi nép tagjai vették meg őket.
Az amerikai rabszolgaárverések szombaton zárva tartottak. Mert a rabszolgakereskedők többsége egy olyan vallási-etnikai csoporthoz tartozott, akik nem dolgozhatnak és kezelhetnek pénzt szombaton.

Az is vicces, hogy Amerikában máig ajvékolnak a feketék a 160 éve eltörölt rabszolgaság miatt, míg más államokban, ahol szintén sok fekete rabszolga volt, senki se emlegeti a múltat. Brazília például ilyen.
De az is érdekes, hogy a transzatlanti rabszolgakereskedelemnél nagyságrendekkel jelentősebb volt az Arábiába iranyuló rabszolgakereskedelem, csak hát az oda eladott férfiakat kasztrálták, így nem jött létre fekete kisebbség.
Az Oszmán török birodalomban és Észak-Afrikában meg balkáni, olasz, spanyol, ukrán, lengyel, orosz nőket és férfiakat adtak vettek folyamatosan. Azzal senkinek nincs baja...

eßemfaßom meg áll 2019.06.09. 10:56:10

Az én lányom nem azt mondja, hogy a cigánygyerek rúgta szájba, az oviban hanam az Armadó és nem azért nem játszik senki a kis Richárdóval mert cigány hanem azért mert iszonyatosan büdös szegényke. A legjobb barátnője sötétgöndörhajú, barnabőrű.

Írnom kéne egy posztot a magyar gyerekek bőrszínvakságáról.

eßemfaßom meg áll 2019.06.09. 11:00:12

@Veszéjben a lyogállamiság !: Annak idején a fehér rabszolgakereskedők leginkább fekete rabszolgakereskedőktől vették a fekete rabszolgákat.

enrikokaruszo 2019.06.09. 11:08:18

a politikailag korrekt ember nem fordul vissza ha lát egy cgnygyereket késsel a kezében, hanem azt gondolja: ejj, de szorgos, bizonyára kést árul, és még ilyen későn is dolgozik!?

teéjesenmindegy 2019.06.09. 11:13:03

Ezt a faszsagot. Nem az a rasszizmus, ha valakinek van szeme, hanem az, ha előítéletei vannak valamilyen bőrű emberrel.
Attol nem rasszista valaki, hogy látja, hogy néger, és négernek hivja. Akkor rasszista, ha látja h néger, és ezért máshogy viszonyul hozzá, mintha fehér, cigány, kinai vagy hupilila lenne.

Az érdekes, hogy a pc posztolót az nem zavarja, hogy göndörhajúnak hívta a lányt. Ez nem a külső jegy alapján történő definició? Sok egyenes haju néger rohangál arrafele?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.09. 11:42:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

„A néger fiú vezeti a labdát..”

/Vitár Robi bácsi Afrika kupa közvetítése..:)/

acycloren 2019.06.09. 12:35:41

@eßemfaßom meg áll: Afrikában a rabszolgaságot csak a 19. század végén illetve a 20. században helyezték törvényen kívül. Szaúd-Arábiában 1962-ben, Jemenben 1967-ben, Ománban 1970-ben tiltották be a rabszolgaságot. Marokkóban 1922-ben, Törökországban 1924-ben. Gondolom látható, hogy hol tartottak ki legtovább a rabszolgaság mellett... Az iszlám világban és Afrikában.
A rabszolgaságot szeretik Amerikában úgy beállítani, hogy abban a világon minden fehér részt vett, abban minden fekete rabszolgaként el volt nyomva. Tehát minden fehér privilegizált helyzetben volt (nem vesznek tudomást az európai jobbágyságról, az oroszországi muzsikokról. Meg arról se, hogy Afrikában folyamatosan tartották egymást rabszolgaként az emberek, vadásztak egymásra, például a zuluk szabályosan vadásztak a khoisan népre (akiket bushmanoknak is neveznek, de ez sértő).
A rabszolgaságot valami gonosz történelmi intézménynek tartják, pedig csak a gazdasági fejlettség egy alacsony fokának jele, történelmi szükségszerűség, a termeléshez szükséges munkaerő biztosítása miatt volt rá szükség.
A rabszolgaság eltörlését sehol se az emberbaráti érzelmek eredményezték, hanem a gazdasagi fejlődés, az összetett, szakértelmet igénylő munkafolyamatokat rabszolgára bízni nem lehet, kell hozzá a bérmunkás. Ahol csak formálisan betiltották a rabszolgaságot, de a gazdasági fejlettség alacsony szinten maradt és a termelés még mindig primitív módszerekkel folyik (Mali, Niger, Csád), ott a tiltas ellenére gazdasági szükségszerűségből még ma is tartanak embereket rabszolgaként.
A szexrabszolgaság persze más téma. Az mindig volt és lesz is, de az arányait erősen túlbecsülik.

InteriorLulu 2019.06.09. 12:45:51

@fércnél maradandóbb:
"...többször is a lelkemre kötötték, hogy nem szabad négerezni amikor egymás között beszélünk, mert baj lehet (orrbaver egy néger). Ezt betartottam, ami nem volt nehéz, tekintve hogy a magyar nyelvben van rá teljesen más hangzású kifejezés."
Itt az igazán nagy probléma az, hogy nem érzed, ezek a szavaid mennyire minősítenek téged. Hiszen kizárólag a tőlük való félelmed miatt tartottad be azt, hogy inkább az afroamerikai szót használod, és nem amiatt, mert ők a négert sértőnek tartják. Magyarán nemcsak hogy intoleráns és gyáva vagy, hanem még ostoba is.

InteriorLulu 2019.06.09. 12:56:10

@acycloren:
"A romákkal kapcsolatos tapasztalataim viszont elég korán kialakították az utóítéletemet. Nem előítélet, hisz tapasztalatokon alapul."
Annak bizonyítására,, hogy ez a részedről valóban nem előítélet, a "tapasztalatokon alapul" elég vérszegény. Az "A romákkal kapcsolatos tapasztalataim" ugyanis az általánosításával pont az előítéletességedet sugallja...

CSOKKI MÁLNA 2019.06.09. 13:00:18

Szándékosan megtévesztő a libsindex címe:

"Teljesen váratlan, brutális horog hozta Golovkin kiütését"

Golovkin ütötte kis a négust , és nem fordítva..:)

InteriorLulu 2019.06.09. 13:15:29

@acycloren:
"...az ázsiaiakról mindig azt hallottam, hogy szorgalmas emberek. Ázsiában élve azt tapasztalom, hogy náluk lustább embert sose ismertem. Tehá a pozitív sztereotípiák is lehetnek tévesek, sőt."
Amit mindig hallhattál (itthon), az az, hogy a nálunk tartózkodó ázsiaiak azok, akik szorgalmasak. Lévén döntően pont azért vannak nálunk, hogy pénzt keressenek. Nemigen mondjuk az Ázsiában élő ázsiaiakra, hogy szorgalmasak, nem mondunk ugyanis rájuk semmit. Maximum a japánokat, esetleg még a dél-koreaiakat tartjuk szorgalmas nemzetnek, népnek: őket is azért, mert tudjuk, hogy e két ország elvitathatatlan gazdasági sikerei mögött nagymértékben ez áll.

InteriorLulu 2019.06.09. 13:45:12

@szepipiktor:
"Érdekes jelenség, amikor egy PC-alapú megpróbálja az elveit a gyerekek klasszikus viselkedése alapján igazolni..." És:
"Ha etnikai sokszínűség is megjelenik, akkor semmi gond a fekete, cigány, arab, kínai jelzőkkel, hiszen ezek attribútumok és nem sértő jelzők"

Ezekkel egyetértek, nekem is ez a bajom a poszttal. (Mármint a katasztrofális nyelvtanán túlmenően). A többivel, amiket írsz, vagy nem értek egyet, vagy csak némileg, de hagyom, túl hosszú lenne.
Ezt kivéve:
"Gondoljunk bele, egy kopasz emberre nem mondhatjuk, hogy kopasz, mert az sértő!!!!
De KOPASZ!!!!!! És nekünk kell HAZUDNI, hogy az ő attribútuma neki ne legyen sértő.
Konkrét példa: Pár napja a kocsmában jóléreztük magunkat. Ott volt a nyugdíjas cigánypímás is, így fizettünk neki és játszani kezdett. (megint sértő voltam, nyugdíjassal megkülönböztettem...)"

Az egyik, hogy nemigen sértődik meg senki kopasz ember azon, ha rá a kopasz szót használjuk; egyáltalán nem is tabu a szó. (Minden tabu-szónak van legitim módon használható alternatívája; a kopasz összes szinonimájának alternatívaként való használata nevetségesen veszi ki magát: tar, haj nélküli, hajtalan, akinek nincs haja stb...).
A másik, hogy a prímást illetően ha már példának felhozod, lehetnél pontosabb is, hiszen a "nyugdíjas" szóval értelmes módon csakis azt akarhattad kifejezni, hogy az illető időskorú, azaz idős, vagy öreg. Akkor pedig vajon miért nem e szavak egyikét használod, miért pont azt, amiről nem is tudod, igaz-e valójában?
(Ismétlem, a szót kimondottan a példád kulcsszavaként hoztad fel, pusztán emiatt kukacoskodom).

acycloren 2019.06.09. 13:45:51

@InteriorLulu: Japánokkal napi kapcsolatban állok. A kényelmet mindennél elöbbre helyezik. A munkahelyen is! Nincs rohanás, nincs egy emberre rálőcsölve három ember feladata. Viszont túlfoglalkoztatás van, mindenkinek jut munka, pont mint a magyar szocializmusban, csak itt kapitalista társadalomban megvalósítva. A félhülye is kap valami alap feladatot, amivel keres annyit, mint Magyarországon egy tanár egy élet munkája után a bértábla tetején vagy jól képzett szakmunkás.

Ezért is imádok a Távol-Keleten élni és dolgozni. Mert a saját lustaságokhoz szabták a munkahelyeket is. A híres japánok. Aki 10-11 órát tölt a munkahelyén, az mondjuk jó esetben 3 órát dolgozik.

acycloren 2019.06.09. 13:52:35

@InteriorLulu: Dél-Koreát az amerikaiak futtatták fel, majd egyszer elmesélem hogyan.
Minden technológiát kb. ingyen odaadtak, ingyen képeztek több generációnyi orvost, mérnököt stb. nekik amerikai egyetemeken, vámkedvezményeket adtak a koreai iparnak stb. A dél-koraiak ezt tudják és végtelenül hálásak is érte az amerikaiaknak.

InteriorLulu 2019.06.09. 13:59:44

@acycloren: Ezek szerint tévedtem a japánokkal kapcsolatban, nem gondoltam volna, hogy valójában lusták. Japán gazdasági sikerei mögött ezek szerint sokkal inkább állhat a jó munkaszervezés és az egyének fegyelme, mint az egyének szorgalma.
Dél-Koreát illetően pedig pont emiatt tettem őket zárójelbe, amit írsz, és amiről sejtettem, hogy a siker mögött ez nagymértékben ott lehet.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.09. 14:12:54

@acycloren: Valamint imádják a papírpénzt és a kis széfeket.A japán lakossági megtskarítások fele otthon pihen bankók formájában..

acycloren 2019.06.09. 14:52:48

@InteriorLulu: A munkaszervezés elsőrangú Japánban. A legprimitívebb munkákat is manual alapján végzik, nincs egyénieskedés, nincs semmi találgatás, minden előre le van írva, mindenre van rendszer, gondolkodni nem kell. Ezt imádom, csak magyar fejjel ha máshogy csinálnék semmit, az lehetetlen, ha japánokkal dolgozok, mert ők csak egyféleképpen tudnak valamit. Kiskapuk nincsenek.
A kelet-ázsiaiak rendszerekben gondolkodnak és minden rendszer a legbutább emberre van méretezve. Bolondbiztos társadalmak, leszabályozott folyamatok és életutak.

A japánok szorgalma legendás, de tényleg csak a legendákban létezik. Blokkolókártyát blokkolja a melós, amikor elkezdi a munkát, majd blokkol, amikor vége a műszakjának. Egy gyárban pont olyan egy műszak, mint bárhol. A szervezettség jobb. Az viszont agyzsibbasztó, hogy rugalmatlanok és mindenről értekezlet (meeting) van. A legpiszlicsárébb dolgokról is. És ott a főnök elmondja jó hosszan, hogy mi lesz, páran alákérdeznek és bólogatnak és ennyi.
Ja, a meetingek munka után vannak. Tehát estébe nyúlóan ott ül a japán a meetingen, ami már nem effektív munkavégzés, tehat ebből jól összejönnek a nagy túlórák, amik alapján azt hiszik más országokban, hogy a japánok milyen szorgalmasak és mennyit dolgoznak. Az igaz, hogy a munkahelyükön hosszabb ideig vannak, de nem dolgoznak többet, mint bármilyen multinál dolgozó akárhol a világon. Szervezettség van és a legostobább emberre van minden méretezve. Ez leegyszerűsíti az életet, de nem itt fogsz önmegvalósítani...

eßemfaßom meg áll 2019.06.09. 14:55:28

@InteriorLulu: nyugi, pár év és az afroamerikat fogják sértőnek érezni és tanulhatod az ujabb fantáziaszót ugyanarra. Mert ha a faszt pénisznek nevezzük akkor már nem is fasz.

acycloren 2019.06.09. 14:57:05

@Veszéjben a lyogállamiság !: Én is ilyen készpénzhasznásználó vagyok, nekem ez bejön.

eßemfaßom meg áll 2019.06.09. 14:59:01

@InteriorLulu: Én pl tökre előitéletes vagyok így soha nem fogok odasétálni egy szabadban mászkáló medvéhez bármennyire cuki is az érzékenxítő mesékben a málnát és mézet nyammogó mackótestvér. Pedig még egy se tépte le a kezem, de még családtagomét se.

InteriorLulu 2019.06.09. 15:16:13

@eßemfaßom meg áll: Te nem ismered a medvéket, de még egy medvevadász, vagy egy medveidomár is csupán bizonyos, vagy maximum bizonyos fajta medvéket ismer. Továbbá ragadozó állatok, tehát kiszámíthatatlanok. A romák emberek, és mint ilyenek, igen sokfélék, mondhatni minden ember más és más, továbbá emberként nagyságrendekkel kiszámíthatóbbak, mint bármilyen állat.
Magyarán még valami érvényes analógiát is tudnál akár hozni, ha picit megerőlteted magad.

Mancilla Pectoralis 2019.06.09. 15:16:55

Nekem ez inkább kétszínűségnek tűnik. Miért baj,ha valakinek fekete a bőre és arról azonosítják?

InteriorLulu 2019.06.09. 15:19:46

@acycloren: Értem. Ezeket jó tudni, köszönöm. :)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.09. 15:36:32

@InteriorLulu: Nagyobb a statisztikai valószínűsége,hogy bizonyos típusú bűncselekményeket elkövetnek,más típusú bűncselekményebb esetén meg kisebb a valószínűsége pl. netes csalások, sikkasztás..

eßemfaßom meg áll 2019.06.09. 15:46:12

@InteriorLulu: Szóval
A, a medvék sokfélék
B, a cigányok sokfélék

hirtelen nem tudom, hogy most vitatkozni akarsz velem vagy alátámasztani amit mondtam.

"továbbá emberként nagyságrendekkel kiszámíthatóbbak, mint bármilyen állat. "

Jaja, ha odamegy hozzád kettő, hogy "dikmán tesó mutasd má a telefonod" akkor mindenki kiszámithatóan tudja, mi fog történni. nam biztos, hogy előny az a kiszámíthatóság. Mindenesetre engem nem zavar ha te nem sétálsz át a másik oldalra éjjel amikor jön veled szembe egy csapat kiszámítható egyéniség.

dekoninckxx 2019.06.09. 16:00:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ügyes észrevétel! :-D Aztán mikor a nagy uniformizálásban már végre mindenki egyforma lesz (nem lesz, de annak kell látni), a szőke sem szőke, a kopasz nem kopasz, a kövér sem kövér, akkor tényleg a ruha fogja tenni az embert!

InteriorLulu 2019.06.09. 16:42:55

@eßemfaßom meg áll: Szerintem nem érdemes magad hülyének tettetned, pontosan tudod, mire gondolok, mikor azt írom, minden ember más és más. Hovatovább még azt is megkockáztatom, hogy igazából tudod, mit értek emberekre jellemző kiszámíthatóság alatt. De azért leírom, hátha nem tudod, és segítek ezzel. Emberi közösségek, társadalmak akkor tudnak - pláne többségi társadalom tagjaként - fennmaradni és működni, ha tagjaik szocializáltak, alapvető normákat és szabályokat betartanak. E szociális ismeretek ténye, illetve az ebből eredő tudásunk arra vonatkozóan, hogy még a miénktől több tekintetben eltérő emberi közösségek tagjai sem fognak a lehetséges kapcsolódási helyzeteink egyikében sem e normákat felrúgva saját maguk érdekei ellen cselekedni, szóval ez a bizonyosság mindenképpen egy olyasfajta kiszámíthatóságot jelent, amelyhez hasonló ha egyáltalán, akkor is csupán nagyon kis mértékben van jelen mondjuk a medvék világában. Ha már azokkal jöttél, ugye.

Amit pedig példának írsz, sajnos nem tudom értelmezni az emberekre vs. állatokra jellemző kiszámíthatóság tükrében. Mert hogy ugye erről beszélünk, én legalábbis e témában reagáltam rád, és mást megvitatni veled nemigen van kedvem, bocsi.

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 09:13:00

@InteriorLulu: Igen, pontosan tudom, hogy mire gondolsz, te meg azt érted amire én gondolok csak neked azt nem szabad elfogadni mert tiltja a PC

Ezt irta a nagyontoleránseurópaiértékrendűliberálisfőmegmondo amikor még megirhatta a teljesen elborult PC-terror előtt:

w.blog.hu/2006/11/23/ciganymentes_ovezet

"Ügyeletes fasisztánk egy jászapáti kocsmáros, aki nem átallotta kitiltani a cigányokat a kocsmájából.

A dolog úgy történhetett, hogy a kocsmáros elmerült a 19. századi fajelméletben, aztán felkelt, és merő megátalkodott rasszizmusból kiakasztotta a táblát. Vagy pedig úgy - de nyilván hazudik, mint minden náci -, hogy miután számos alkalommal verték szét a kocsmáját helyi cigányok, ebben vélte megtalálni a megoldást. Ideológiailag képzetlen szegény.

A kocsmáros egyrészt téved és bűnösen általánosít, mert biztos vagyok benne, hogy Mohácsi Viktória még két konyak után se verné szét a berendezést. Se nem rántana bicskát, és eleve nem segélyből italozna ott. És ő csak egy az ártatlanul megbélyegzettek közül. Másrészt viszont a mi kocsmárosunk azt a tiszteletreméltó folyamatot mutatja be, aminek az ember fennmaradását köszönheti.

Ugyanis az ősember, miután már háromszor telehányta a barlangot a galócától, negyedszerre úgy döntött, hogy piros gombát márpedig nem eszik; még az se érdekli, ha így lemarad egy-egy jó falatról (lásd Viktóriát fent). Hasonló okokból inkább elkerülte a medvét, ha nem volt túlerőben, mert idővel rájött, hogy a medve teljesen más szemmel nézi a világot, és az ő részéről magától értetődő, hogy az ősembert meg lehet enni. Elődünk nem előítéletes volt, hanem tapasztalt. Utóítéletes.

Az ősember azért dönthetett így, mert neki csak a medvétől kellett tartania, az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól nem. Ha a kettő együtt támad, akkor az ősember veszít, a medve nyer, és aztán megeszi a hatóságot is. Nem előítéletből, tapasztalatból: rájött, hogy a szőrtelen majom gyenge és finom.

Eddig a mese, elmélet és gyakorlat a következő részben, később."

Meg persze a homokba is lehet dugni a fajad, az is egy alternatíva.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.10. 10:20:18

@InteriorLulu:

"Emberi közösségek, társadalmak akkor tudnak - pláne többségi társadalom tagjaként - fennmaradni és működni, ha tagjaik szocializáltak, alapvető normákat és szabályokat betartanak."

Abszolút egyetértek.

"még a miénktől több tekintetben eltérő emberi közösségek tagjai sem fognak a lehetséges kapcsolódási helyzeteink egyikében sem e normákat felrúgva saját maguk érdekei ellen cselekedni, "

Ebben is egyetértek.

A bibi ott van, tudod, hogy egyrészt az egyes csoportok érdekei, értékrendje eltér egymástól. A cigányt nem érdekli, vajon a te überfelvilágosult értékrended szerint mi az ő érdeke, továbbá a konfliktusok megoldására is alapvetően más eszközöket preferál: fenyegetés, agyonrugdosás, bicskázás, segílykéből élés, gyerekcsinálásból élés stb.

InteriorLulu 2019.06.10. 10:51:22

@eßemfaßom meg áll:
Az egyik, hogy egy szóval nem állítottam, hogy nem értem, mire gondolsz. Értem, mit akarsz mondani.
A másik, hogy ezzel a Tóta-írással is pont úgy vagyok, mint sok esetben az írásaival, amiket idáig olvastam: alapállásaikban, fő gondolataikban mindegyikkel egyetértek, hasonlóan látom és gondolom; egyes részleteiben viszont nem okvetlen, sőt sokszor nem. Itt magával a kiindulási ponttal, egyben következtetéssel nem értek egyet. Pontosan tudom, mert nyilvánvaló, hogy jellemzően a cigányok azok, akik a kocsmában balhéznak, és azt is, hogy akik balhéznak, azok jellemzően cigányok, jóllehet a népességbeli arányuk ezt a jellemzőséget messze nem indokolná.
Ez ugyanakkor mégsem indokolja, mert egy magára valamit is adó jogállamban nem indokolhatja kocsmárosunk tettét. Nem tilthatja ki a cigányokat, azaz minden cigányt, legalábbis ezt semmiképpen nem deklarálhatja, különben számolnia kell azzal, hogy egy feljelentés nyomán a tettét hatóságilag szankcionálni fogják. Mint ahogy nem tilthatja ki a fehéreket sem, a katolikusokat, a mozgáskorlátozottakat, a mélyszegényeket, a börtönviselteket (!), a pirézeket, semmilyen társadalmi csoportot nem tilthat ki. Az ok nyilvánvaló: nem minden betérő cigány balhézik, sőt megkockáztatom, a jászapáti esetben is maximum minden tizedik cigány tehette. Magyarul tízből kilenc cigány kizárólag azért nem fogyaszthat a kocsmájában, mert kocsmárosunk lusta és gyáva. Nem, balhé esetén nem testi épségét kockáztatva kést vagy baseball-ütőt kell rántania, hanem egyszerűen haladéktalanul rendőrt hívnia. Megteheti azt is - büntetlenül! -, hogy ha kell, segítséggel, de lefogja, és a hatóság érkeztéig visszatartja a balhézót. Megteheti, hogy ifjabb Lakatos Gazsit a kocsmájában megpillantva azonnal kitessékeli őt, és ha az nem megy, rendőrt hív, aki majd eldönti, mi is legyen Gazsi és a kocsma relációjában. Továbbá azt is megteheti, hogy a soronkövetkező választásokon, élve szavazati jogával olyan pártra/polgármesterre/egyéb helyi elöljárókra szavaz, akik nagyobb hangsúlyt fektetnek általában a cigánysággal való együttélésre, a rendfenntartás erősítésére, a törvények szigorítására stb.
Egyébként pedig fel kell vállalnia, hogy mondjuk Jászapátiban bizony sajnos gyakori a cigányok kocsmai balhézása. Nem kötelező vállalkoznia, kocsmát üzemeltetnie, sokmindent nem kötelező tennie, viszont ha már ilyet tesz, vállalnia kell a kockázatokat is. Minden vállalkozásnak van kockázata, ez evidens; a jászapáti kocsmázásnak például az, hogy sok cigány vendég balhézik, esetleg lezúzza a berendezést, kárt tesz más vendégben. Egy újdonsült kocsmárosnak egy ilyen kockázattal számolnia kell. Mint ahogy neki, mint vállalkozónak ismernie kell (kéne) minden, számára releváns jogszabályt, köztük pl. az egyenlő bánásmóddal kapcsolatosat is. A nem ismerete nyilván nem oldja fel az esetleges szankciók alól.
Ennyi.
Mindez nyilvánvalóan nem a fejemnek a homokba dugása, mint ahogy mindennek egyébként semmi köze a PC-hez. Szerencsére, sőt mindannyiunk szerencséjére jogállamban élünk, ennélfogva vannak például az egyenlő bánásmódra vonatkozó törvényeink, és ezeket mind-mind be kell tartanunk. Jogaink is szép számmal vannak: a millió ilyen egyike, hogy nem szankcionálhatnak pusztán azért, mert egy adott társadalmi csoportba tartozunk, vagy az, hogy szabadon megválaszthatjuk, hol üzemeltetünk vállalkozást; eleve hogy vállalkozzunk-e, vagy inkább (újabb) szakmát kitanulva elmegyünk egy üzembe alkalmazottnak, netán kimegyünk külföldre dologozni stb...

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 10:57:19

@InteriorLulu: Tökéletesen felmondod a pc agymenés mantráit. Egyébként ugye az megvan, hogyha a jászapáti kocsmárost kicseréled Kovács Gizikére és a kocsmanyitást diszkóbajárásra máris kész a tökéletesen PC recept a klasszik áldozathibáztatásra amennyiben Gizikét megerőszakolják félrészegen hazafelé a diszkó melett.

InteriorLulu 2019.06.10. 11:39:31

@eßemfaßom meg áll: Amennyiben az áldozathibáztatással kapcsolatos véleményemre vagy kíváncsi, azt természetesen elítélem, mint ahogy a példád Gizikéjét illető áldozathibáztatást is.
Ennek viszont az égvilágon semmi köze a jászapáti kocsmáros esetéhez, mint ahogy az ahhoz hasonló, társadalmi csoportokat egy az egyben megbélyegző esetekhez sem. Két külön dolog, eleve két teljesen más dimenzió. Én azt értem, hogy az ember igyekszik egyszerűsíteni, amire csak lehet példát és analógiát hozni, mindent beszuszakolni a ránézésre hasonló fakkba; ilyen az ember, magam sem vagyok ez alól igazán kivétel. Csak épp ettől még nem feltétlen lesz igaza, a világ dolgai ennél azért bonyolultabbak (bármilyen banális is ez utóbbi).
Biztos vagyok benne, hogy jó az neked, hogy jogállamban élsz; márpedig a jogállamiság egyik igen fontos ismérve az emberi jogaidnak, köztük pl. az egyenlő bánásmódhoz való jogodnak a lehető leghatékonyabban való betartása és betartatása. Erről neked meg lehet a véleményed, pokolba kívánhatod ezt a jogodat, de attól még a tény tény marad, és méltán számíthatsz arra, hogy adott esetben (elméletben mindenképpen) érvényesítheted is ezt a jogodat.
Egyébként meg részemről nem folytatnám már a diskurzust, bocsi; építő jellegű meg minden, viszont ezer a dolgom. Elolvasom, amit reagálsz, de ne nagyon számíts kérlek válaszra!

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 12:24:04

@InteriorLulu: szerinted két külön dimenzió mert ha beismernéd, hogy ugyanaz akkor bukna a szépen felépített elméleted.

InteriorLulu 2019.06.10. 12:31:17

@eßemfaßom meg áll: Mármint ugye a te véleményed szerint.
Nézd, tényleg nincs időm itt faszkodni veled; és direkt használom ezt a szót, mert ha nagyon picit belegondolnál, megértenéd, miért két teljesen más dolog az, amit össze akarsz mosni. Nem hagyom magam olyan munkára kényszeríteni, amit te magad is el tudnál végezni, sőt eleve a te dolgod lenne (az értelmezés ugye). Minden jót neked!

fércnél maradandóbb 2019.06.10. 15:21:39

@InteriorLulu:
Tudatlanság, fanatikus doktrinerség, ostobaság ez igy együtt a libsizmus

A néger semmi mást nem jelent latinul, mint fekete. Az afroamerikai azért buta kifejezés mert arab is lehet például, csak arra jó a használata hogy összekeverjétek a fogalmakat. Az arab rabszolgakereskedő meg a néger portékája ugyanarra a gyékényre kerül ezzel

Ha engem sért hogy a hunoktól eredeztetik az országnevet (Hungary) akkor már be se szabad irni az adataim közé? Ostoba hőzöngés ez a PC, önmagát teszi nevetségessé

2019.06.22. 21:52:21

Viszont egy objektumszexuálist megsérthetsz vele,aki a villamos iránt érez vonzalmat..Van ilyen szakága az LMBTQxyz]*£$%§[<°`-nak..:)

Jah, a villamos iránt vonzódónak mi a betűjele? :)

matyi101 2021.06.20. 08:32:27

Mi ebben olyan nehéz? ,Mo.-n sem mondunk bőrszínt mert mindenki fehér. Mégis megkülönböztetjük az embereket.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.05.03. 10:12:19

A mostani, friss, blogketreces posztod linkjéről kattintottam ide (nem olvastam szerintem anno, mert nagyjából biztos nem hagytam volna szó nélkül)

@eßemfaßom meg áll: "Mindenesetre engem nem zavar ha te nem sétálsz át a másik oldalra éjjel amikor jön veled szembe egy csapat kiszámítható egyéniség."

:-)))

Touché.
De persze a többi kommented is maximálisan megállja a helyét, de azok már csak színesítik ezt a tűpontos találatot.
És igen – rendszeresen olvasója voltam én is TWÁ blogjának, amíg csak írta, nagyra értékeltem a blogját – annak idején Árpi bácsi még mert írni ilyen posztokat (több is van neki, ennél sokkal brutálisabbak is, más témákban...bár soha nem volt egy visszafogott fajta), de ma már azonnal meglincselnék egy ilyenért...azon túlmenően persze, hogy immár soha nem írna/nagyon ritkán írna ilyesmiket, ahogy bármiféle más PC-szenzitív témát is kerül többnyire. (mindig olvasom a glosszáit, cikkeit)
süti beállítások módosítása