PrehryFarkas

Négy összeesküvés-elmélet, melyet a koronavírus (sem) kreált!

2020. május 21. 04:21 - Dedi Cool

Annyi összeesküvés elmélet kering mostanában az interneten, hogy mi sem tudtunk elmenni ezek mellett. Összeszedtük a négy legütősebbet, melyeket most megosztunk feltéve, ha a háttér-hatalom le nem tiltja ezt a posztot (is).
Szavazzuk akkor meg a koronavírus-járvány legkreatívabb összeesküvés elméletét. Te melyikre szavazol?

Tovább
Szólj hozzá!

Ötven év, két identitás, egy blogbejegyzés

2020. április 24. 03:42 - Dedi Cool

Jövő héten félszáz esztendős leszek. Kimondani is sok:

Ötven év

Sőt rémisztően hat, ha leírva látom ezt a számot, ugyanakkor közel sem érzem magam annyinak. Belül legalábbis nem. A külsővel már nem állok ilyen jól, de azért nem panaszkodhatok ezen a téren sem. Na nem kell megijedni, nem bazsalygok a tükör előtt rendszeresen, de nem leszek rosszul testem látványától sem.

Ugyan napi szinten harcolok a kilókkal, de eleddig még mindig én állok nyerésre, még akkor is, ha azok – Anikóval szoros egységfrontot alkotva – néha szó szerint súlyos csapást mérnek rám. Az elmúlt tíz év sokszor inkább állóháborúnak tűnt, de egy-egy ellencsapásból azért sikerült időnként kifejezetten megerősödve kijönnöm. Volt, hogy húsz kilót is leadtam, pár éve pedig a félmaratont is alig több mint két óra alatt futottam le, sőt idén is szeretném megint teljesíteni ezt a távot, feltéve, ha térdeim is engedik majd.

Tovább
30 komment

A magyar-horvát focimeccs magyar indentitásalakító ereje

2020. március 23. 10:14 - Dedi Cool

Mi köze van a tavaly márciusi magyar-horvát Európa-bajnoki selejtező focimeccsnek a külföldön élő magyar gyermekek identitásához? Milyen lehetőségek rejlenek egy jól megtervezett magyarországi látogatásban, hogy gyermekünkben kényszer nélkül felébresszük a magyarság-tudatot? És egyáltalán mi lehet a szülő szerepe a gyerekek önazonosságának megtalálásban?
Nos ezekre a kérdésekre próbál választ adni ez a rövid szösszenet, melyhez az ihletet, a 2019 március végi hazautazásom szolgáltatta.

Tovább
1 komment

Betekintés egy koronavírus-sejt naplójába!

2020. március 21. 06:18 - Dedi Cool

Figyelmeztetés! Rendhagyó írás következik.
Egy koronavírus-sejt képzeletbeli naplóbejegyzéseibe nyerünk exkluzív betekintést ebben a szösszenetben. Vajon hogy teltek napjai? Hogy látta ő mindennapjainkat? Mit gondolt rólunk? Merre utazott?
A Bergámóban, egy krematórium bejáratánál talált - és ezeddig a nyilvánosság számára ismeretlen - titkos naplóból mindezekre a kérdésekre részletes válaszokat kapunk majd. 

Tovább
Szólj hozzá!

Újkori időszámításunk kezdete, azaz élet a koronavírus után

2020. március 15. 04:03 - Dedi Cool

Kétségtelen, hogy történelmi időket élünk meg. A világháborúkhoz, vagy éppen a Szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlóan lassan hivatkozni fogunk majd koronavírus előtti és koronavírus utáni időszakra. Én a vészhelyzet kezelésével itt és most inkább nem foglalkoznék, mert a közösségi médián alapuló tapasztalatom alapján - a 10 millió virológiai szakértőjének (is) tartott - Magyarországon ehhez a területhez nálam biztos mindenki jobban ért. Hagyjuk meg tehát ezt a területet a szakértőinknek. Döntsék el ők a helyes válságkezelés mikéntjét.

Tovább
15 komment

Magyar kincsek a kaliforniai adok-veszek portálon

2020. február 21. 10:10 - Dedi Cool

Avagy Herendit, Hollóházit, antik kincseket sőt még Mangalicákat is lehet olcsón venni itt.

Aki rendszeresen olvassa blogbejegyzéseimet, az jól tudja, hogy folyamatosan keresem, kutatom a magyar eredetű érdekességeket és magyar vontkozású jelenségeket az Egyesült Államokban. Így derítettem ki pár évvel ezelőtt az Amerikából jöttem, mesterségem címere” nevű játék eredetét, így tudtam meg, hogy Frank Sinatra fodrásza magyar volt, sőt azt is, hogy miért olyan népszerű a Balatonboglári Félédes Merlot Kaliforniában. Ezúttal is találtam valami nagyon érdekeset, de most még csak ki sem kellett mozdulnom otthonomból.

Tovább
1 komment

A Kindertojás amerikai (rém)története

2020. február 07. 10:34 - Dedi Cool

Nyáron egy baráti beszélgetés közben az európai csokikat hasonlítottuk össze az amerikaiakkal és mindannyian arra a következtetésre jutottunk, hogy az európai csokoládék sokkal finomabbak az ittenieknél. Valaki megjegyezte, hogy neki a Kindertojás csoki volt a kedvence, de sajnos már nem kapható az USA-ban mert betiltották. Ez megütötte a fülemet, mert gyermekeim is szeretik a Kindertojást, ráadásul én úgy emlékeztem, hogy igenis lehet azt errefelé kapni.

Hazafelé beugrottam egy-két közeli élelmiszerboltba és bár találtam többféle Kinder csokit, magát a Kindertojást, melynek belsejében egy sárga kapszulában kis játékok találhatók, egyet sem. Tényleg be lenne tiltva? Nem akartam elhinni, de aztán a gugli segítségével kiderült a szomorú igazság, mert az európai gyerekek kedvence tényleg tiltó listán van Amerikában. De vajon miért?

Tovább
13 komment

Az amerikai zászló és himnusz jelentősége

2020. január 31. 10:17 - Dedi Cool

Tavaly Novemberben beneveztem egy jópofa és egyedi futóversenyre, jobban mondva egy össznépi futóeseményre, ahol a résztevőket futás közben és után (egy nagy záróshow keretében) nyakon öntik festékporral hogy kiszínesítsék a futóélményt. Tényleg jó mulatság volt és még sportoltam is.

A regisztrációt követően, fél órával a rajt előtt felsorakoztatták a részvevőket, és amíg gyűlt a tömeg zenével és apró inkább tréfás ajándéktárgyak kiosztásával szórakoztatták a futókat. Úgy 10 perccel a rajt előtt a szervezők bejelentették, hogy önként jelentkezőket keresnek az amerikai himnusz eléneklésére. Jelentkezett is egy tinédzser lány, aki - bár nem annyira mint Király Linda annak idején - elég szépen beégett a himnusszal, ugyanis a második sor után elfelejtette a szöveget. Ráadásul még elég hamisan is énekelt. A közönség azonban gyorsan a segítségére sietett és a himnusz hirtelen új életerőre talált a közel ezer felsorakozott résztvevő hangjától. Természetesen a himnusz végén a közönség hangos tapsviharral köszönte meg az önkénjelentkező bátorságát. Ahogy abbamaradt a taps, egy érdekes beszélgetésnek lettem fültanúja, ami egyben az ihletet is adta ehhez a szösszenethez.

Tovább
6 komment

Palm Springsben Sinatra fodrászával és Titó szakácsával

2020. január 09. 06:06 - Dedi Cool

Akármerre járok Amerikában, mindig nézem, kutatom a helyi magyar kötődést, múltat és jelent. Így történt ez a tavaly a karácsonyi szünetben is, amikor az ünnepekre érkezett nagyszülőket egy pár napos Palm Springs-i kiruccanásra vittük, de arra tényleg nem számítottam, hogy ilyen „hungarikumokat” találok.

Állandóan rákeresek magyar éttermekre minden városban a Yelp–en és szinte mindig csalódnom kell, mert sosincs egy találat sem. Vagy ha van is, akkor inkább "Eastern European", nem igazi magyar. Palm Springsben azonban a Hungarian szó működött. Amint a keresőre rányomtam, a Hungarian restaurant keresőszavak után, meglepetésemre az első találat a Hungarian (és Mediterranean) jelzővel jött fel. Na erre tényleg nem számítottam.

Tovább
1 komment

Csak röviden! Avagy mindent rövidebben és tömorebben Amerikában

2019. december 27. 15:00 - Dedi Cool

Ebben a szösszenetben az amerikaiak egyszerűsítési mániáját járjuk majd körül, hogy kiderítsük vajon miért rövidül le szinte minden második szó az angol nyelvben, pontosabban Amerikában.

Az hogy az angol nyelv egyszerűbb a magyarnál, nem újdonság. Mi sokkal választékosabban és egyúttal sokkal bonyolultabban is fejezzük ki magunkat az amerikaiaknál. Az általam is gyakran bevetett “barokk” körmondatok az angol nyelvben egész egyszerűen nem használatosak, sőt egyenesen elkerülendők. Mindent rövid tőmondatokban fejeznek ki és írnak le. Minél rövidebb és egyszerűbb a mondat szerkezete, annál érthetőbbé és könnyebben olvashatóvá válik a szöveg… az amerikaiak számára.

Tovább
16 komment