PrehryFarkas

Újkori időszámításunk kezdete, azaz élet a koronavírus után

2020. március 15. 04:03 - Dedi Cool

Kétségtelen, hogy történelmi időket élünk meg. A világháborúkhoz, vagy éppen a Szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlóan lassan hivatkozni fogunk majd koronavírus előtti és koronavírus utáni időszakra. Én a vészhelyzet kezelésével itt és most inkább nem foglalkoznék, mert a közösségi médián alapuló tapasztalatom alapján - a 10 millió virológiai szakértőjének (is) tartott - Magyarországon ehhez a területhez nálam biztos mindenki jobban ért. Hagyjuk meg tehát ezt a területet a szakértőinknek. Döntsék el ők a helyes válságkezelés mikéntjét.

Ez a szösszenet inkább a fent említett koronavírus utáni időkről szól majd. Szubjektíven, ahogy én képzelem el, ahogy én szeretném vagy ahogy én remélem ennek eljövetelét. Természetesen nincs arra semmi garancia, hogy ekként alakul a jövő, de esélyt azért látok rá és mivel én egy végtelenül pozitív beállítottságú (farkas)embernek tartom magam, csak reménykedem, hogy ezzel a jövőképpel más is tud majd azonosulni és amikor végre lecseng a vírus, a sok emberi és anyagi áldozattal szemben, az emberiség talán némi "nyereséget" is el tud majd könyvelni.  Vegyük akkor sorra ezeket a remélt változásokat egyenként.
while-newspapers-radio-and-television-have-softened-the-ordeal-of-past-sequestrations-the-coronavirus-quarantines-of-2020-are-unlike-any-other-in-human-history-owing-to-almost-universal-digital-connection-.jpg

Próba-riadók

Elhagyjuk a kicsinyes politikai csatározásokat és pártállástól függetlenül azon dolgozunk majd, hogy ilyen felkészületlenül még egyszer egy ilyen vagy ehhez hasonló válság ne érjen minket. Mert valljuk be őszintén, hihetetlenül elkényelmesedtünk. Tisztelet a kivételnek, az embereknek manapság az a legfőbb problémája, hogy cukros vagy diétás kólát igyon. Egyeseknek, meg az, hogy Samsung vagy Apple telefont vegyen. Bármilyen terméket használhattam volna, nem ezen van a hangsúly. A lényeg, hogy már rég nem valami lételemért küzdünk. Nem vagyunk napi (vagy akár heti-havi) szinten arra késztetve, hogy valami szokatlant és kiszámíthatatlant megéljünk. Mindennapjaink "kompromisszumait" harmadik világbeli embertársaink fel sem tudják fogni. Irigyelnek minket ezek emiatt, hasonlóan ahhoz, mint amikor mi is ugyanezt tettük a nyugat-európaiakkal pár évtizeddel ezelőtt.
A félreértés végett tisztázom, nem arra vágyok, hogy mindenki lemondjon javairól és aszkéta életet éljen. Csupán azt remélem, hogy lesznek majd olyan, a mindenkori kormány által beütemezett próba-riadók (drillek, ahogy ezt felénk hívják), melyek segítségével nemcsak, hogy végre fenntartható és tovább örökíthető lesz eltunyult túlélési ösztönünk, de legközelebb egy vészhelyzetben is könnyebben és gyorsabban reagálunk majd.

Modern kori protokollok

Kialakítunk végre olyan reális, a modern korra aktuális és nem csak papíron létező protokollokat és folyamatokat, melyek segítségével csupán csak finomhangolni kell majd azokat az aktuális vészhelyzetre, nem pedig a nulláról kezdeni egy akcióterveket. Nem állítom, hogy nem voltak vagy nincsenek protokollok a jelenlegi kormányok kezében, de azt igen, hogy azok nagy része idejét múlt, főleg ebben a hitetlenül felpörgött, technológiai és információs társadalomban, melyben a közösségi média nemcsak, hogy lassan átveszi a tradicionális média uralkodó szerepét, de a a hétköznapi kommunikáció meghatározó tényezőjévé is válik. Hiszem és remélem, hogy ennek keretében - nemcsak Magyarországon - prioritást élvez majd például a közösségi médián alapuló instant tájékoztatás valamint az iskolai távoktatás technikai alapjainak kialakítása, hogy két olyan kézenfekvő példát is említsek, melyek a mostani helyzetben is jól jöttek volna.

Érintkezés és köszöntés

Komolyan veszünk majd végre olyan alapvető és minimális szokásokat, melyek segítségével megelőzhető vagy minimalizálható lesz egy újabb vírus - de akár egy sima influenza -  ilyen mértékű elterjedése vagy éppen kialakulása. Kíváncsi vagyok milyen hamar tudunk lemondani olyan kulturális szokásokról, mint amilyen a kézfogás, az ölelés vagy a puszilkodás? Meggyőződésem, hogy e három közül legalább kettő teljesen eltűnik majd egy pár éven belül. De abban is biztos vagyok, hogy a "személyes teret" -  melyről írtam már - egyre több  társadalom adaptálja majd, ugyanis ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megelőző lépés egy újabb járvány ellen.

Alapvető higiénia

A higiéniában is van még bőven mit fejlődnünk. Rengetegen felejtik el az étkezés előtti kézmosást még a fejlett országokban is. A legtöbb fejlődő országban, pedig nem is szokás kezet mosni.  Sőt megdöbbentem tapasztalom nap mint nap azt is, hogy rengeteg felnőtt férfi meg sem mossa a kezét a vizelést követően, a fiatalokról pedig már nem is beszélek.  Csak remélem, hogy elindul egy általános nemzeti ismeretterjesztő kampány a világon és a közösség megszégyeníti mindazokat majd, akik elmulasztják ezt a higiéniás alapelvet. 

Az egyén felelőssége

És végül már csak abban reménykedem, hogy ha ne adj Isten megint történik egy hasonló vészhelyzet, akkor az emberek nem azt fogják kérdezni ELŐSZÖR, hogy mit tesz értük a mindenkori kormány, hanem azt, hogy mit tehetnek ők a közösségért, a vészhelyzet elkerülése ellen illetve annak minimalizálása érdekében. Nem részletezem miért, de szerintem ebből kaptunk a legnagyobb leckét most mindannyian és vallom, hogy a fentebb taglalt változások mit sem érnek majd, ha ezt a szemléletváltozást nem tudjuk majd megvalósítani. Ahogy JFK mondta:
Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a hazád, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért!
Ennyi.

U.I.

Ha tetszett ez az írás és esetleg érdekel még más hasonló jellegű korábbi, valamint a közeljövőben megjelenő szösszenet is, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: http://www.facebook.com/PrehryFarkas

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prehryfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr5215522922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2020.03.15. 11:45:03

"Kíváncsi vagyok milyen hamar tudunk lemondani olyan kulturális szokásokról, mint amilyen a kézfogás, az ölelés vagy a puszilkodás? Meggyőződésem, hogy e három közül legalább kettő teljesen eltűnik majd egy pár éven belül" Jaj, ne vicceljünk már. Nem ez az első járvány a történelemben, volt már ettől súlyosabb is, mégse jött el az aszociálisok aranykora. Szerencsére. Kevés disztópikusabb dolgot tudok elképzelni mint ezt az érintésparát, miközben az emberi viselkedés szerves és pszichológiailag indokolt része, hogy erre igényünk van.

Buchhalter 2020.03.15. 12:21:35

Újabb Önjelölt bohóc okoskodásai.Először is a fegyverek helyett költsenek többet globálisan az egészségügyre ,pesze szigorúan lekontrolálva . Nehogy ebből is dugi kifizetőhelyet csináljanak a politikusok világszerte.A mádia szereplők szárnyait pedig kissé benyesegetném,óriási károkat okoztak.

232323 2020.03.15. 14:01:39

"Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a hazád, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért!"

eleget teszek érte: fizete egy rahedli adót. Megdöglök a fronton ha megtámadnak a ruszkik. Megtanultam ezt a szájbakurt semmirevaló nyelvet is.
Mi a faszomat akar még tőlem?

Gleccsertetű 2020.03.15. 14:44:35

Végre nem egy aktuálpolitikai bullshit poszt. én mindig megmosom a kezemet hugyozás előtt.

midnight coder 2020.03.15. 15:13:47

@Buchhalter: Az egészségügyre többet költ a világ mint bármire. A gond nem a belefeccölt pénzzel van, hanem a felhasználásával. Az egészségügyben minden iszonyúan drága mert csak kevés nagy cég játszótere, márpedig az oligopol piac soha nem tette olcsóvá a dolgokat, lásd hazai mobilszolgáltatók.

midnight coder 2020.03.15. 15:17:15

"És végül már csak abban reménykedem, hogy ha ne adj Isten megint történik egy hasonló vészhelyzet, akkor az emberek nem azt fogják kérdezni ELŐSZÖR, hogy mit tesz értük a mindenkori kormány"

Ilyen helyzetben a mindenkori kormány tud mit lépni. Nem te tudsz arról gondoskodni, hogy legyen elég védőfelszerelés, gyógyszer a kórházakban, nem te rendelhetsz el határzárat, iskolabezárást.

midnight coder 2020.03.15. 15:23:08

@232323: Ha a ruszkik úgy döntenek hogy megtámadnak, akkor a végeredmény szempontjából kb. édesmindegy hogy kimész-e a frontra megdögleni vagy sem. Ráadásul a hazai átlagpolgár komoly bajban lenne ha ki kellene találnia hogy melyik végén is lő a géppuska. De ennek a világon semmi esélye nincs, itt nincs számottevő orosz kisebbség amit a helyi neonácik szopathatnának mint az ukránoknál. Ugyanakkor az amerikaiak sem jönnek ide elhozni a demokráciát, mert hogy nincs számottevő mennyiségű olaj a seggünk alatt. De ha bármelyik csapat is elindulna, akkor nekünk annyi. És ebbe a nekünkbe nyugodtan beleértheted az egész európai uniót is, nem csak kis hazánk operetthadseregét.

Exploiter 2020.03.15. 17:42:41

Azt hittem értelmes dolgokról lesz szó, pl a globális beszállítási lánc, Kínának való kitettség, termelés újracentralizálása, a globalizáció korlátozása, önellátó Európa, stb.
Ehelyett maradjon minden a régiben de még a kollégánőt se taperolhatom.
Zsír.

exterminador 2020.03.15. 17:59:21

A spanyolnátha után például változott valami? A világon semmi.
Elég értelmetlen poszt.

nemecsekerno_007 2020.03.15. 18:22:01

@Exploiter: :)))))))))) Majd az lesz amit a Világ leggazdagabb 10% majd megfinanszíroz :))))))

midnight coder 2020.03.15. 18:46:51

@Exploiter: Európa max. akkor lesz önellátó, ha a faeke lesz a legfejlettebb eszköz amit itt használunk.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.03.15. 18:47:55

Koronavírusos jó tanácsok

Míg mások csak sopánkodnak, mi a tettek mezejére léptünk és megkérdeztünk egy elismert szakértőt, Dr. Bonc Bencét, az Utolsó Kenet Klinika patológusát, hogy mi mindent kell tudnunk a koronavírusról. Az alábbiakban őt idézzük:

1., Hogyan védekezzünk a koronavírus ellen?

a., Ne viseljünk koronát!
b., Kézfogás esetén brutális erővel szorítsuk meg egymás kezét, hogy így szétpasszírozzuk a vírust!
c., Közlekedjünk nagyon lassan, hogy a gyorsan terjedő vírus elszáguldjon mellettünk!
d., Sose feküdjünk koronavírustól elhunyt ismeretlen katona sírjába!
e., Speciális vegyszeres alapos kézmosás előtt győződjünk meg róla, hogy a kezünk valóban vírusos-e, nehogy kárba vesszen a méregdrága szaft!
f., Munkahelyen a kollégákkal együnk egy tányérból és igyunk egy pohárból, mert ilyesmiktől még a koronavírus is undorodik!
g., A 'legjobb védekezés a támadás' elv alapján higgyünk a magyar futball feltámadásában, mert a hülyeség visszafertőz!
h., Kórházak, iskolák és lakások helyett építsünk stadionokat, mert a koronavírus fél, hogy elkapja a hülyeséget!
i., Az ateizmus logikájára hajazva gyakoroljuk az avirizmust, hiszen ha nem hiszünk a vírusban, akkor az nyilván nem is létezik!

2., Mit tegyünk, ha fentiek be nem tartása miatt elkaptuk a vírust?

a., Engedjük el!
b., Köhögjük fel! Ha nem tudjuk, kire köhögjünk, jusson eszünkbe az apokrif Éva evangélium szerinti Jézus mondás: „Keressétek ellenségeiteket!”
c., Menjünk közlekedésileg zsúfolt helyre, például Budapest belvárosába, melynek szennyezett levegőjét egyetlen vírus sem élheti túl!
d., Együnk sok biogyümölcsöt! Az ily módon a bélrendszerünkbe jutott kukacok leharapják a vírus szemét, aki vakon támolyogva kiszédeleg a szervezetünkből.
e., Fussunk hangsebességgel, hogy a hangrobbanás ízekre tépje a vírust!
f., Fussunk egy fal felé, majd álljunk meg hirtelen, és a vírus a tehetetlenségi erő következtében szétkenődik a falon!
g., Menjünk ki egy magyar NB I-es mérkőzésre, ahol a vírus unalmában megőrül és éhbérszámos matektanár akar lenni a magyar közoktatásban!
h., Rajzoljunk derékszögeket, mert a vírus 90 fokban elpusztul!
i., Szúrjunk ki vele és haljunk meg!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2020/03/koronavirusos-jo-tanacsok.html

2020.03.15. 20:18:14

"Sőt megdöbbentem tapasztalom nap mint nap azt is, hogy rengeteg felnőtt férfi meg sem mossa a kezét a vizelést követően"
Ez élelmiszeriparban a legszebb (tapasztalat).

Muhammad Balfas 2020.03.15. 21:42:42

@232323: @midnight coder: Miért támadna meg? A ruszkik ebben a térségben el akarják adni az olajukat, földgázukat, meg az atomerőműveiket. Katonailag a Kaukázusban és Közép-Ázsiában gondolkodhatnak katonai nyomásgyakorlásban, illetve Szíriában védik a pozícióikat..
süti beállítások módosítása