PrehryFarkas

Magyar kincsek a kaliforniai adok-veszek portálon

2020. február 21. 10:10 - Dedi Cool

Avagy Herendit, Hollóházit, antik kincseket sőt még Mangalicákat is lehet olcsón venni itt.

Aki rendszeresen olvassa blogbejegyzéseimet, az jól tudja, hogy folyamatosan keresem, kutatom a magyar eredetű érdekességeket és magyar vontkozású jelenségeket az Egyesült Államokban. Így derítettem ki pár évvel ezelőtt az Amerikából jöttem, mesterségem címere” nevű játék eredetét, így tudtam meg, hogy Frank Sinatra fodrásza magyar volt, sőt azt is, hogy miért olyan népszerű a Balatonboglári Félédes Merlot Kaliforniában. Ezúttal is találtam valami nagyon érdekeset, de most még csak ki sem kellett mozdulnom otthonomból.

Történt ugyanis, hogy Emma lányom tavaly Novemberben vezetői engedélyt szerzett (driving permit), amivel felnőtt kísérővel, fél éven keresztül tartó vezetést és egy sikeres gyakorlati vizsgát követően, teljes körű jogosítványra lesz majd jogosult nemsokára. Azaz lassan kocsi kell a leányzónak. Ebből kifolyólag Január eleje óta folyamatosan kerestem autót neki az interneten. Az autókereskedési oldalakon túl, az Amerikában legnagyobb helyi adok-veszek internetes portált, a Craiglist-et is használtam. (Azt hiszem talán az otthoni Vetarahoz hasonlítható.) Ez az Egyesült Államok legnépszerűbb privát on-line kereskedési felülete. Minden megyére van személyre szabott szolgáltatás, és mivel senki sem szeret sokat utazni, az emberek alapból a helyi portálon keresnek - többnyire használt - árukat vagy éppen ott kínálják eladásra értékes portékájukat. A mienk a dél-kaliforniában található Orange County Craiglist.

Nos, miután találtam egy-két kifejezetten jó kocsi opciót Emmának, csak brahiból beírtam a keresőbe a Hungarian és Hungary szavakat az eladói oldalon. Gondoltam úgysem jön fel semmi különös itt az Isten háta mögött 10,000 kilométerre Magyarországtól. Mint mindig, most is tévedtem, de ezúttal egyáltalán nem bántam, sőt! Az enter gombra kattintva ugyanis a következő találatokat hozta fel a kereső (kép)

craiglist3.png

craiglist.png

Mangalica? Ajkai kristály? Hollóházi porcelán? Na, ne már! - kiáltottam fel azonnal.

De igen, itt Dél-Kaliforniában! És ha a Criaglist-en ilyen magyar kincseket lehet találni, akkor mit tartogathat a helyi Facebook MarketPlace. Pár perc múlva ez is kiderült, és ez a forrás is szolgált egy pár érdekességgel. Kalocsai hímzésű kispárnák, magyar átkosbeli konyhai mérleg, első világháborús magyar kard, egy antik kincses láda és egy tagadhatatlanul, a magyar átkost is túlélő – vagy éppen migráns - plüss mackó.

craiglist9_1.png

Mintha nem is Kaliforniában lennénk, hanem Tiszaújvárosban. Nagyon meglepő, (számomra legalábbis) hogy mennyiféle magyar érdekességet rejt ez a szűk helyi amerikai környezet.

De vajon hogy kerültek ezek a magyar kincsek ide Kaliforniába? Magyarok hozták őket? Ha igen, akkor miért árulják épp itt? Ki veszi egyáltalán meg ezeket? És van-e keletje ezeknek a Hungarikumoknak Amerikában?

Nos, ezekre a kérdésekre próbáltam válaszokat találni, úgyhogy szép sorban írni kezdtem minden egyes hirdetőnek. Gondoltam, csak elárulják a kincsek történeteit. Mint oly sokszor, most is csalódnom kellett, de ne szaladjunk annyira előre.

Azzal tisztában voltam, hogy nem mindenki fog válaszolni egy idegen érdeklődőnek, aki nem azért keresi meg őket, hogy alkudozzon, hanem csak a portéka eredete felől szeretne informálódni. Sejtem, hogy emiatt egy páran gyanúsan olvasták első emailemet, viszont azt azért reméltem, hogy ha valaki - végre(?) - megkeresi őket ezen ritka tárgyak végett, talán azt feltételezik majd, hogy egy potenciális és komoly jövendőbeli vevő lehet a sok kérdés feltevője mögött. Azaz, arra bazíroztam, hogy úgy tűnjön mintha nem az ár lenne a legfőbb gondom, hanem az árú eredete és annak magyar hitelessége. Sikamlós megközelítés tudom, de még mindig erkölcsösebbnek véltem annál, mintha teljesen félrevezettem volna őket azzal, hogy valóban megszeretném venni a tárgyakat és már csak egy-két kérdés tart vissza a döntéstől.

A “módszertant”, ugyan lehet vitatni, de az eredményességet már kevésbé, ugyanis szinte minden eladó gyakorlatilag egy napon belül válaszolt az emailemre. Volt olyan, akivel napokon keresztül többször is váltottunk sorokat. Nos, lássuk akkor az egyes hirdetésekben szereplő magyar tárgyak történetét, már amennyire ezeket történeteknek lehet nevezni.

Első világháborús kard Budapestről ($500)

Egy közeli ismerősöm személyes tárgya. Többet nem tudok róla mondani.

Hangzott a tömör és kevésbé érdekes válasz.

craiglist12.jpeg

Ajkai kristálypoharak ($160)

Egy raktárban voltak, kissé porosak. Előtte Santa Barbarában, egy boltban vettük őket, de csak a port fogták a konyhában.

craiglist11.jpeg

Kalocsai hímzésű díszpárnák ($25)

Egy erdélyi hölgy készítette őket. Egyébként rengeteg hasonló van még ezeken kívül. Tulajdonképpen én segítek ennek az idős hölgynek eladni bár nem szívesen szabadul tőlük, viszont kell neki a pénz, ezért árulja őket.

craiglist5.png

Antik magyar kincses láda ($100)

Egy jó hírű antik boltban vettem Dana Pointon, de egyébként már el is adtam.

Nagybőgő ($5,000)

Egy Ralph Alcala nevezetű zenésztől kaptam. Azt nem tudom, hogy ő honnan szerezte.

craiglist4.png

PEZ cukorka tartó ($3)

Mindenre gondoltam volna, de arra nem, hogy az egykor népszerű PEZ cukorka tartóját is itt találom. Az első emailre érkezett elkeserítő válasz után, miszerint nem is olyan egyedi, jött a másik szintén nyers magyarázat.

Úgy sejtem, hogy Magyarországon gyártották, valószínűleg olcsóbbak ott mint az USÁ-ban.

Biztos van benne igazság, bár én valami egzotikusabb válaszban reménykedtem.

craiglist11.png

Plüss Maci ($200)

Nem mindenki emlékszik már erre a játék macira, de ez az átkosban nagyon népszerű volt, ha jól emlékszem. Nekem annak idején nagyon tetszett, többek között ezért is szúrt szemet azonnal. Már csak a kora miatt is érdekelt a története.

Budapesten szereztük.

Jött a lehangolóan rövid válasz. Próbáltam válaszomban egy kicsit a szívére hatni és megemlítettem, hogy milyen ikonikus játék volt ez az Óhazában annak idején. A trükk bejött bár sokkal részletesebb eredetet a következő emailből sem tudtam meg.

A nagyszüleim küldték nekem a hatvanas évek elején.             

Egyébként a hirdetés leírásánál találtam egy-két érdekes részleett, annak akit szintén érdekel ez a játék mackó.

Kézzel készítették Budapesten a hatvanas években. 24 inch magas, üvegszemű, bőr orrú és fahánccsal van kitömve. Nem tudom miből van a bundája. A nyelve valószínűleg gyapjúból van.

  craiglis14.png

Mangalica ($5 fontja)

Sosem gondoltam volna, hogy a mangalica húsra lenne Amerikában igazi kereslet. A jenkik inkább a marhahúst preferálják, sertéshúst csak nagyon ritkán fogyasztanak. Pont ezért volt meglepő a hirdető válasza.

Helló. Egy családi farm vagyunk. 11 hektáron, Cottonwoodban tenyésztünk disznókat már 18 éve. A mangalicákat 3 éve kedveltük meg. Sok lehetőséget kínálunk vásárlóinknak. Ha bármiben segíthetek, csak szólj. Üdv, Patti.

Meglepődtem a válaszon és visszaírtam, hogy megtudjam magyarok-e, illetve, hogy honnan jött a Mangalica iránt érzett „szerelem”. Azt egyből megírta, hogy nem magyarok, de a részletes válasz a kérdésemre, csak aznap este érkezett meg, elvégre napközben van munka a farmon bőven.

Sokat tanultunk külföldiektől, akik többször jöttek disznóvágás végett a farmunkra. Sőt néha mi is besegítettünk nekik a vágásba. A férjem, Brian sokat kutatott sertésfajták után, és a Mangalica tűnt messze a legjobb választásnak. Így felvette a kapcsolatot Heath Putmannel, aki először hozott Amerikába Mangalicákat 2009-ben (Magyarországról).

Akkor még nem vettünk, mert nagyon drága volt (3,000 dollár) és nem engedhettük meg magunknak. 2015-ben viszont megvettük az elsőt, ami vemhesen érkezett hozzánk. Két évvel később barátainktól is kaptunk egyet, ami állítólag egyenesen Magyarországról érkezett.

A többi rengeteg munka, izzadság, sár és öröm.

 Most már csak az volt a kérdésem, hogy kik vesznek Mangalicát errefelé. Ezt a nem éppen egyértelmű választ kaptam.
A nyugati part minden részéről érkezik megkeresés.
A legkorábban egy egy olasz étterembe szállítottunk, ahol - többek között - Mangalica feltéttel is árulnak pizzát, de van mangalica eredetű prosciutto-juk is.
craiglist2.png

Herend ($175)

És utoljára hagytam azt a hirdetést, mely a bejegyzés elején feltett kérdések legtöbbjére válaszolt. Itt ugyanis, angol soraimra magyarul érkeztek az emilaek. A hirdetés feladója Ági, aki egyébként nem lakik messze tőlünk, de sajnos még nem volt szerencsénk találkozni az elmúlt idestova nyolc évben.

I am Hungarian, too. Összegyűlt innen-onnan évek során (ebay, garage sale, craiglist, etc...)

Na ezt nem hagytam annyiban és tovább érdeklődtem, elvégre veszteni valóm nem volt.  Így fény derült a herendi eredetére is.

A herendieket többnyire másod-harmad generációs magyaroktól vettem, többnyire nagymamától örökölték. Vagy olyan amerikaiaktól, akiknek magyar családtagjuk , házastársuk, rokonuk volt, de nem sokat mondott számukra. Válás után vagy költözésnél már nem vitték magukkal. Eladni nehéz, mondanom sem kell, csak magyarokat érdekli. De szerintem itt olcsóbb a Herendi, mint Magyarországon.

Azaz, van itt bőven - mindenféle eredetű - érdekes magyar portéka, de ahogy olvasgatom a válaszokat és nézegetem a Craiglistet most már egy hónapja a megkeresések után, úgy tűnik, hogy - mint azt Ági is írta - nagyon nehéz eladni ezeket. Pestiesen szólva, a kutyának sem kellenek ezek a Hungarikumok errefelé.

Ha valaki viszont olcsóbban szeretné beszerezni ezeket az értékes tárgyakat, akkor csak szóljon, valahogy összehozzuk az üzletet. Ki tudja, még az is lehet, hogy erre is fel lehet építeni egy üzletet másodállásban. Ennyi...

U.I.

Ha tetszett ez az írás és esetleg érdekel még más hasonló jellegű korábbi, valamint a közeljövőben megjelenő szösszenet is, akkor lájkold a blog Facebook oldalát: http://www.facebook.com/PrehryFarkas

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prehryfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr5715479220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2020.02.21. 15:43:02

Csodás! Foleg a parnak. Fillerekert, jaj de szomoru... Herendit itt sem ismerik (Írorszag, bar hozzaerto baratnom nagyon vagyik egyre).
süti beállítások módosítása